Vaskularne tegobe: Sve što trebate znati o proširenim venama – kako liječiti i spriječiti

Napici i obloge od ljekovitog bilja ublažavaju simptome kao što su otečeni gležnjevi, grčevi, bol i osjećaj težine u nogama, utrnulost i svrab.

Proširene vene spadaju u najčešće zdravstvene tegobe, a ovaj poremećaj javlja se usljed genetskih predispozicija, mada može biti i posljedica savremenog načina života. Osjećaj težine u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrab, prvi su znaci problema sa venskim krvotokom.

Zalisci na zidovima vena vremenom mogu da oslabe zbog čega nisu u stanju da spriječe zaostajanje krvi koja se skuplja u donjim dijelovima tijela (ekstremitetima) i vraća u venu, što povećava venski pritisak i izaziva širenje krvnog suda (varikozitet).

Vene se mogu proširiti zbog slabosti njihovih zidova, koja može biti urođena ili stečena (usljed gubitka tkivne potpore kod starih i gojaznih osoba, prethodne bolesti vena, staračkih promjena na zidovima…).

Proširenja su obično locirana oko skočnog zgloba, natkoljenice ili potkoljenice i manifestuju se kao tamnoplave, izobličene, izvijugane i kvrgave promjene, dok manje potkožne vene postaju plave i plavoljubičaste.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se poremećaj može javiti još u ranoj mladosti, a stanje se postepeno pogoršava. Pored toga, dvije trećine oboljelih su žene, što dovodi u vezu sa hormonalnim uticajem, trudnoćom i korišćenjem kontraceptivnih pilula.

Ukoliko se ne liječi, bolest napreduje i ulazi u drugu fazu u kojoj se javljaju bolovi i otok noga (umorne noge), česte upale i tromboza praćena rizikom odvajanja tromba, kao i komplikacije u vidu otvaranja rana na nogama, hiperpigmentacije kože, poremećaja limfne cirkulacije…

Kako se bolest razvija?

Početnu fazu bolesti karakterišu takozvane kozmetičke (estetske) promjene – končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova. Kod takvih bolesnika ne postoji poremećaj protoka venske krvi. U drugom stadijumu javljaju se prostranija i veća venska proširenja uglavno oko skočnog zgloba i na stopalu.

Pri dužem stajanju mogu se javiti otok, bolovi, osjećaj napetosti, nadutosti i težine u nogama i povišena lokalna temperatura. Tegobe su izraženije noću, a kod nekih bolesnica i u vrijeme menstruacije.

Treći stadijum karakterišu značajna proširenja potkožnih vena koje su izvijugane, nepravilno i obilno proširene do debljine prsta, ponekad sa znacima fiksiranog tromba (ugruška), promjenama u boji okolne kože i oštećenja zalistaka na ušću površinskih u duboke vene.

Poremećaji venskog protoka dovode i do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema. U četvrtom stadijumu se javljaju različite kožne promjene, pa koža postaje istanjena, atrofična ili zadebljala, ljuspasta i edematozna.

U ovom stadijumu nastaju i venske razjedine, a variksi su skloni prskanju (čak i usljed lake ozljede), što se manifestuje potkožnim krvarejima.

Liječenje proširenih vena

Jedna od metoda liječenja je nošenje elastičnih čarapa i kompresivnih zavoja, koji pritiskaju vene i sprječavaju njihovo širenje. Potpuni efekat postiže se samo ako se zavoj postavi pravilno i nosi neprekidno (tokom cijelog dana) i dovoljno dugo.

Treba ga postaviti ujutro u postelji u ležećem položaju, dok još nema otoka na nozi. Tom prilikom noga je podignuta, a obmotavanje zavoja počinje od prstiju.

Takođe, ljekar može preporučiti i kompresivnu skleroterapiju koja se sastoji od ubrizgavanja sklerozantnog sredstva u prethodno ispražnjenu venu, koja se zatim zatvara posebnim tamponom i drži pod elastičnim zavojem najmanje dvije nedjelje.

Ukoliko ove terapije ne postignu željene rezultate ili ako se pojave znaci akutnih komplikacija (tromboflebitis), hroničnog venskog zastoja ili po život opasne embolije pluća, sprovodi se hirurško liječenje.

Postoji nekoliko vrsta operativnih metoda koje se primjenjuju u slučaju proširenih vena.

1. Klasična operacija zasniva se na podvezivanju ušća magistralnih vena u preponi ili iza koljena i plasiranju sajle u oštećenu venu kojom se ona zakači i izvlači napolje. Osnovna mana ove metode je dugačak period oporavka, u prosjeku oko tri nedjelje, a osim toga deset godina nakon zahvata procenat vraćanja bolesti prilično je visok – oko 60%. Zahvat je bolan, a postoperativni tok je otežan  i usporen zbog postupka kojim se vena doslovno „čupa“ iz noge. Operativna trauma relativno je velika, prilikom zahvata nužno dolazi i do oštećenja okolnog tkiva i pratećih nervnih struktura, a ožiljci i potkožna krvarenja ostaju vidljivi.

2. Operacija vena laserom i raido-talasima – procedure se zasnivaju na korišćenju energije radio-talasa ili laserske svijetlosti, što oslobađa toplotu, a zatim na temperaturama od oko 120 °C dolazi do deformisanja proteina zidova vene, njihovog začepljavanja i pretvaranja krvnog suda u fibroznu vrpcu. Ova procedura daje istovjetan klinički efekat kao i hirurško odstranjivanje oboljele vene, ali je organizam u ovom slučaju izložen daleko manjem stresu (mnogo manji bol i krvarenje). Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, oporavak nakon intervencije traje oko jedan sat, zavoji se nose samo nekoliko dana, a radna sposobnost je trenutna (nakon 24 sata).

3. Operacija vodenom parom važi za najbolju metodu uklanjanja proširenih vena, a za ovaj postupak koristi se SVS uređaj koji preko mikroperforiranotg katetera pod visokim pritiskom ubrizgava pregrijanu vodenu paru direktno u venu, što izaziva njeno skupljanje. Zahvat se izvodi ambulantno, uz primjenu lokalne anestezije, a tom prilikom koristi se potpuno prirodni materijal – voda. Period oporavka protiče bez bolova i dodatnih problema, radna sposobnost je trenutna, tretman se izvodi u jednom zahvatu i daje dobre estetske rezultate.

Biljke koje pomažu liječenju

Divlji kesten

Ekstrakt plodova (koji su zapravo sjemenke) divljeg kestena djeluje blagotvorno na zidove venskih krvnih sudova, redukuje bol, otklanja otok i težinu u nogama. Divlji kesten ublažava upalne procese, povećava čvrstinu i otpor krvnih sudova, smanjuje njihovu propustljivost, a samim tim i otoke i opterećenje.

MELEM ZA VENE:

Istucati 10 plodova divljeg kestena zajedno sa korom i sipati u staklenu teglu i preliti sa dva dl alkohola ili domaće rakije. Teglu držati na suncu ili toplom mjestu od 6 do 8 nedjelja, pa procijediti i sipati u flašicu. Svakodnevno blago utrljavati na oboljela mjesta.

Neven

Mast od nevena efikasno je prirodno sredstvo protiv proširenih vena, kao i upale vena.

RECEPT:

Zagrijati 500 g neslane svinjske masti i dodati 2 pregršti sitno isjeckanog nevena, pustiti da proključa uz neprekidno miješanje pa skloniti sa šporeta. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu samo blago zagrijati toliko da se može procijediti. Mast čuvati u teglicama na tamnom i hladnom mjestu i svakodnevno blago utrljavati na bolna mjesta.

NAPOMENA:

Najbolji efekat se postiže ako se mast od nevena kombinuje sa melemom od kestena. Bolna mjesta najprije premazati mašću od nevena a nakon nekoliko minuta (kada koža malo upije preparat), nanijeti melem od divljeg kestena. Osim što se postiže intenzivnije liječenje, nevenova mast štiti kožu od sušenja i iritacije koje može da uzrokuje alkohol iz melema od divljeg kestena.

Gavez

U nedostatku svježe biljke koristi se tinktura gaveza koja regeneriše tkivo. Naročito efikasnom se pokazala kombinacije tinkture od gaveza i kantarionovog ulja (prvo se na bolna mjesta nanese ulje, a nekoliko minuta kasnije tinktura).

TINKTURA OD GAVEZA:

Napuniti staklenu teglu sitno isjeckanim, prethodno dobro opranim očišćenim korijenom gaveza, a zatim ga preliti alkoholom ili domaćom rakijom. Teglu držati na suncu ili na toplom mjestu oko dvije nedjelje, procijediti i svakodnevno masirati bolna mjesta.

Kupus

Listovi svježeg kupusa najbolji su oblog za upaljene vene. Uviti noge u listove kupusa, pričvrstiti ih zavojem i ostaviti tako preko noći. Već na početku ovog tretmana osjeća se olakšanje  u vidu umirenja bolova i peckanja, kao i smanjenja otoka a nakon duže i kontinuirane upotrebe, proširene vene će se znatno povući a koža koja je prije toga takođe bila upaljena i modrocrvena, postaće ponovo nježna i svijetla.

Preventiva

Za jačanje vena preporučuje se tuširanje noga više puta tokom dana, i to naizmjenično mlakom i hladnom vodom.

– Kad god možete da sjednete ili legnete, iskoristite priliku da podignete noge.

– Prije spavanja ili kada se odmarate tokom dana, namažite noge nekom od zaštitnih krema za vene i stavite na njih hladne obloge.

– Preporučuje se umjerena masaža noga, i to od stopala prema preponama, izuzev u slučaju akutnog zapaljenja dubokih ili površnih vena.

– Tokom spavanja ispod noga držite presavijeno ćebe ili jastuk. Ujutru, prije nego što ustanete iz kreveta, navucite elastične čarape ili uvijte noge elastičnim zavojem.

Blagotvorne biljne mješavine

– Po kašiku sitno zdrobljenog lista i cvijeta kičice, ploda kleke, lista i cvijeta hajdučice, korijena i rizoma pirevine i 4 kašike sitno zdrobljenog lista, cvijeta i korijena konopljuše izručiti u 1,4 litra proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se ohladi, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti po dva dl prije doručka, ručka i večere.

– Po kašiku sitno zdrobljenog i isjeckanog lista i cvijeta kantariona, lista breze, crvenog šipka, lista i cvijeta hajdučice i 4 kašike sitno isjeckanog korijena i rizoma pirevine izručiti u 1,4 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl prije i poslije doručka, ručka i večere.

Obloge

– Po 10 kašika sitno zdrobljenih i isjeckanih šišarki čempresa, lista koprive, zrelog ploda divljeg kestena, lišća kupine i kore sa ljeskovih grana izručiti u 4 l vruće vode. Kuhati na tihoj vatri oko sat vremena, ali tako da voda ne proključa.

Zatim skloniti sa vatre i u lonac ubaciti po 10 kašika sitno zdrobljenog mladog lišća u pupoljku ljeske i hrastove kore.

Sve ovo ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procijediti i gustiš izručiti na lanene krpe, a zatim priviti na bolne vene i ostaviti da djeluje oko dva sata, a svakih 30 minuta kvasiti procijeđenom tečnošću.

Po skidanju obloga upotrijebljene trave izručiti u lonac sa procijeđenom tečnošću i ponovo koristiti za obloge. Prije ponovne upotrebe ovu smjesu treba ugrijati. Poslije skidanja obloga bolna mjesta oprati vodom.

– Svjež list oraha dobro oprati, pokupiti krpom vodu sa lišća, namazati ga medom i priviti na bolne vene. Preko toga staviti čiste krpe, dobro umotati i držati oko 3 sata. Po skidanju obloga oprati bolna mjesta mlakom kamilicom.

Sirup za čišćenje vena

– Uzeti 10 glavica bijelog luka, očistiti i cijele ih staviti u posudu od četiri litra. Dodati 1,5 kg limuna (oprati ih u vrućoj vodi, obrisati čistom krpom, pa oguliti i isjeći na kolutove). Zatim u to sipati 2 litra vode i po 2 kašike osušenog i sitno isjeckanog korijena koprive, kupine i resnika. Poklopiti i mješavinu kuhati oko sat vremena, vodeći računa o tome da tečnost ne proključa. Nakon toga ostaviti da se prohladi pa procijediti, izručiti u flaše i začepiti.

Ukoliko se dobije više od 1,5 l tečnosti, treba je još dokuhati da bi se dobila količina predviđena receptom. Sirup se koristi 15 dana, a za to vrijeme potrebno ga je spravljati još tri puta. Ovaj napitak rastvara holesterol nakupljen na zidovima vena.

Jabukovo sirće kao lijek

Svakog jutra i uveče blago izmasirati bolna mjesta čistim jabukovim sirćetom. Takođe, dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog sirćeta. Terapija traje mjesec dana.

Izvor: Aura.ba

Author: urednik