Kako ukloniti pesticide s voća i povrća: Dr Blagojević daje par saveta

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević otkriva kako najbolje da peremo omiljene namirnice i otklonimo pesticide sa njih.

Pranje voća i povrća pre jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaž properu vodom, drugi se odlučuju za temeljno pranje, najčešće uz pomoć sode bikarbone.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu da vidimo trik sa jagodama i sobom.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva Tv objasnio je da li je sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

„To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus“, objašnjava Dr Blagojević. Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

„Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao“, objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncentracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz… Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, spanać ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

„Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice“, savetovao je za kraj doktor Blagojević.

Author: urednik