ĐUMBIR, BIJELI LUK I LIMUN: Čuveni i dobro poznati njemački lijek koji nema konkurenciju…

Jako popularan recept…Ovaj prirodni lijek je odličan za vaše zdravlje jer jača imuni sistem, čisti artetije, bori se protiv infekcija i smanjuje nivo holesterola. Ovo je popularni njemački lijek koji sadrži veoma zdrave sastojke, a to su: đumbir, bijeli luk i limun.Bijeli luk: posjeduje antiupalna, antivirusna i antiseptička svojstva, a bogat je vitaminom C, B6, manganom i vlaknima.Đumbir: je zdrav začin koji liječi upale (sadrži protivupalne sastojke kao što su karoten, kurkumin, salicilat, kapsaicin) probavne probleme, smanjuje bol…Limun: je veoma značajan u borbi protiv teških bolesti jer je bogat vitaminom C, a jača imuni sistem i reguliše pH vrijednost organizma.

RECEPT:Sastojci:– 4 neoguljena limuna– 4 čehna bijelog luka– 2l vode– mali dio đumbirovog korijena (po vašoj procjeni, recimo pola fildžana ako je đumbir nasjeckan)

Priprema:Operite sve sastojke, a zatim izrežite limun na komade, odvojite koru od bijelog luka i đumbira. Kada to uradite, sastojke stavite u blender. Nakon blendanja, dobijenu smjesu izlite u veću posudu i počnite zagrijavati, a zatim dodajte 2l vode i pustite da prokuha. Nakon toga ostavite da se ohladi, a zatim je pretresite u staklene boce po vašoj želji. Te boce držite u frižideru. Bijeli luk će izgubiti svoj neprijatan miris zbog limuna i đumbira, tako da ne birnete o tome.Primjena:Ovaj lijek pijte svako jutro na prazan želudac (pola čaše), a i naveče 2 sata prije spavanja. Prije upotrebe promućkajte kako đumbir ne bi ostao na dnu boce. Ovaj napitak se može svakodnevno koristiti.NAPOMENA: Limun u upotrebi, inače nije predviđen za kuhanje ali u ovom receptu jeste, jer dobija posebna svojstva zajedno sa navedenim sastojcima. Budite zdravi!!Izvor: megagig

Author: urednik