DOKTOR AMOSOV IMAO RECEPT ZA ZDRAVU KIČMU: Imao 89 godina, a nikad nije patio od bolova u leđima zvahvaljujući OVOM!

Priznati hirurg, pronalazač i pisac Nikolaj Amosov vjerovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

Nikolaj Mihailovič Amosov (1913. – 2002.) bio je sovjetski i ukrajinski hirurg, naučnik, pisac i akademik, kao i direktor naučnog odsjeka u Janovski Institutu za istraživanje tuberkuloze i torakalnu hirurgiju.

Dr Amosov je osmislio seriju jednostavnih vježbi i dokazao njihovu efektivnost na ličnom primjeru – dočekao je 89 rođendan, a pritom nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova!

Radio je svoje vježbe svakog dana, sve dok nije došao do nevjerovatnih 100 ponavljanja po vježbi, koje je završavao za samo pola sata! Puls bi mu tada dostigao 110-120 otkucaja u minuti, što je slično kao kod aerobnog treninga.Ipak, početnici bi trebalo da krenu sa 4-5 vježbi, sa između 10 i 20 ponavljanja, pa kasnije možete da povećavate.

1. Leđnjaci u vazduhu

Lezite na stolicu tako da vam stomak bude na djelu za sjedenje. Lice okrenite ka dole. Ruke stavite iza glave, noge ispružite, tako da praktično ležite ravno u vazduhu. Istegnite cijelo tijelo, ali tako da ostane paralelno sa podom. Izvijte se ka gore pokrećući donji dio leđa i odižući torzo. Ponovite 10 puta.

2. Joga istezanje

Lezite na leđa, ruke opružite pored tijela. Noge zabacite iza glave tako da stopalima dodirnete pod. Uradite 10 ponavljanja.

3. Dodirni lopaticu

Podignite lijevu ruku i stavite dlan na desnu plećku. Istežite se nekoliko sekundi. Glava može malo da se pomjeri unaprijed tokom izvođenja vježbe. Ponovite 10 puta sa obe strane.

4. Protresi tijelo

Stanite “na sve četiri”. Leđa opustite. Počnite da tresete tijelo tako što ćete brzim i oštrim pokretima brzo savijati ruke u laktovima. Radite ovo 30-60 sekundi.

5. Ljuljaška

Lezite na leđa, noge savijte u koljenima, privucite ih na grudi i obuhvatite rukama. Pončnite da se ljuljate naprijed nazad minimum 10 puta.

6. Vježba za jačanje leđnih mišića

Lezite na stomak. Ruke položite pored tijela. Glavu i grudi odignite i držite 3 sekunde. Ponovite tri puta.

Author: urednik