TOKOM LJETNIH VRUĆINA HARAJU CRIJEVNE INFEKCIJE! Doktorica otkriva najbolji lijek: A evo bez čega ne treba da krenemo NA PUT

Doktoric Ivana Begović Lazarević, načelnica jedinice za imunizaciju, Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da još uvek nije potvrđen slučaj infekcije groznicom zapadnog Nila na teritoriji Beograda, isto tako i na teritoriji Srbije.

“Što se tiče aktualne epidemiološke situacije, možemo reći da je znatno mirnija uobičajena za ovaj period godine. U dječjim kolektivima je epidemija sa malim brojem oboljele dece, to je virus šaka, stopala i usta. Bolest koja se karakteriše povišenom temperaturom, obično počinje gušoboljom i pojavljuje se karakteristična osipa oko usta”, rekla je doktorka Ivana Begović Lazarević.

Ističe da je varičela bila početkom proljeća, sada je zatišje. Tokom ljeta dominiraju crijevne infekcije, jer ako imamo kontaminiranu hranu, ako se ne drži u frižideru, koja može biti zagađena salmonelom, koja preživi i na temperaturi do minus 30 stepeni Celzijusa. Zbog toga je važno da se jaja za poslastice obavezno termički obrade.

“Takođe je važno da pre nego što pristupimo pripremanju hrane moramo dobro da operemo ruke, kao i da vodimo računa da na istoj površini ne sečemo voće, povrće i sirovu piletinu“, dodaje doktorka Ivana Begović Lazarević.

Napominje da je najbezbednije da hranu čim smo je termički obradili pojedemo istog dana. Ako je ostavljamo za sljedeći dan, kada se prohladi, poslije termičke obrade treba je podeliti u više posuda i rashlađenu staviti u frižider do konzumiranja.

Pranje svježeg voća i povrća
“Nismo za krajnosti, ne možemo jednostavno živeti pod staklenim zvonom, tako da voće, isto tako i povrće, treba dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Citrusno voće treba oprati deterdžentom pre nego što se presiječe. Takođe treba prati i dinje i lubenice”, savjetuje doktorka.

Kako da se pripremimo za put
“U putnom prtljagu obavezno je imati probiotik, sredstvo za snižavanje temperature, nešto protiv alergije, nešto protiv ujeda insekata, neki od antihistaminika. Antibiotik se ne preporučuje. Dobro je i da dijete koje ide na put ponese svoj vakcinacioni karton“, rekla je doktorka Ivana Begović Lazarević i ističe da služba higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje jednom nedeljno uzorkuje vodu sa otvorenih bazena i svi rezultati kvaliteta vode su zadovoljavajući.

 

Author: urednik