NAZIVAJU JE “HRANA ZA CAREVE” I SVAKA ŽENA PREKO 40 BI JE TREBALA JESTI: Ovo trebate imati kod kuće, podmlađuje organizam i daje energiju

Jedan od najnovijih svjetskih trendova u krugovima alternativne medicine poznat je zapravo stoljećima.

Riječ je o matičnoj mliječi koju su u drevnoj Kini nazivali ‘hranom za careve’.

U Indiji su ga jeli samo vladari i najbogatiji, a vjerovalo se da pomlađuje organizam i daje energiju. Jedna od najpoznatijih dama koja je redovito uzimala matičnu mliječ bila je Lady Diana, kojoj je hrana koju proizvode pčele pomogla kod jutarnjih mučnina tokom trudnoće.

Doktori kažu da postoji nekoliko razloga zašto bi se ova dragocjena tvar trebala nalaziti u kuhinji svake žene starije od 40 godina.

Smatra se vrlo dobrim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.

“Posebno je dobar kao izvor vitamina B-kompleksa”, izjavila je doktorica Anna Chacon, dermatologinja s Floride. “Zato pomaže da hranjive tvari dođu do svih dijelova tijela što je brže moguće”. Spomenula je istraživanje u kojem je ispitana i vaginalna upotreba matične mliječi kao pomoć kod atrofije i suhoće.

“Ženama savjetujem konzumiranje 300-6000 miligrama dnevno”, rekla je doktorica.

“Tačnije, treba početi s malim dozama i polako ih povećavati. U usporedbi s drugim suplementima, matična mliječ ima snažniji učinak na smanjenje hormonalne neravnoteže”, rekla je.

Jedan gram dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Complementary Therapies in Medicine.

Ko bi trebao izbjegavati matičnu mliječ? Prije svega, to su trudnice i dojilje jer ne postoje istraživanja koja bi garantovala sigurnost primjene. Također, svi koji su alergični na pčele i med ne smiju uzimati matičnu mliječ.

Ako imate dermatitis, prvo se posavjetujte s doktorom, što se savjetuje svima, budući da korištenje suplemenata nije pod tako strogom regulativom i kontrolom kao što je to slučaj s lijekovima, pišu srbijanski mediji.

Author: urednik