RIJEŠIT ĆETE SE NAPASTI U TREN OKA: Stavite ovo u teglu ni KOMARCE, NI MUHE NEĆETE VIDJETI OVOG LJETA

RIJEŠIT ĆETE SE NAPASTI U TREN OKA: Stavite ovo u teglu ni KOMARCE, NI MUHE NEĆETE VIDJETI OVOG LJETA
Postoje potpuno prirodni načini da ih zauvijek udaljite od doma. Komarci, muhe, stršljenovi, ose, pauci i druge bube počinju da opsjedaju kuće i stanove čim poraste temperatura, ali, srećom, postoje potpuno prirodni načini da ih zauvijek udaljite od doma. Biče vam potrebna jedna obična staklena tegla sa širokim otvorom, a druge sastojke ćete izabrati prema vašoj potrebi:

Protiv komaraca

Sastojci: Po 5 kapi esencijalnog ulja limuna, eukaliptusa i citronele, pola limuna i pola limete isječenih na kriške, 2 grančice ruzmarina, plutajuća svjećica (mala svijeća u metalnom držaču). U teglu stavite sve sastojke, bez mešanja, nalijte vodu skoro do vrha, na vrh stavite svjećicu i zapalite. Ovu teglicu možete da držite na terasi, na prozorima i drugim otvorima na kući. Ako vam smetaju mirisi citrusa, probajte recept sa lavandom i vanilom:
Sastojci: 15 kapi esencijalnog ulja lavande, 3-4 kašike ekstrakta vanile, 3-4 kašike limunovog soka. Pomiješajte sastojke u tegli ili boci sa raspršivačem i koristite svakog dana – ostavite teglu na kritičnim mjestima ili dva do tri puta dnevno naprskajte vazduh u prostorijama.

Protiv osa i stršljenova
Za ovaj recept, potrebno je da izbušite rupe na poklopcu tegle. Stavite med na dno tegle i razblažite s malo vode ili dodajte kašiku džema. Insekti će biti privučeni slatkim mirisom, ući će kroz rupe, ali neće moći da se odlijepe od smjese sa medom. Po potrebi mijenjajte teglu.
Protiv različitih buba
Ako vam je cilj da se u isto vrijeme riješite nekoliko vrsta buba, ovaj recept je za vas.
Sastojci: 30 ml maslinovog ulja, po jedna kap esencijalnog ulja citronele, eukaliptusa, nane, čajevca, mirte i čempresa. U tegli pomiješajte sve sastojke, dodajte malo vode i pomiješajte – samo strogo vodite računa da mešavinu nipošto ne držite blizu očiju, ni dok je pravite.

Protiv muha
Da biste odbili dosadne muhe, možete da koristite istu klopku kao za ose, ali postoji i jednostavniji način – teglu napunite vodom, stavite jednu kovanicu i stavite na dobro osvijetljeno mjesto. Muve smatraju da ih ovo ugrožava i brzo će početi da beže od vašeg doma. Možete da koristite i plastičnu kesu umjesto tegle.
Protiv paukova
Sastojci: 1,5 šoljica vode, pola šoljice alkoholnog sirćeta, 20 kapi eteričnog ulja ljute nane.
Priprema: U bocu s raspršivačem sipajte vodu i sirće, pa dodajte eterično ulje. Mješavinu dobro promućkajte. Poprskajte mjesta iza ormara, sudopere, ćoškove u kupatilu, odnosno sva mjesta na kojima se pojavljuju pauci. Ova mješavina neće ubiti insekte, ali će ih držati daleko od vašeg doma. Postupak ponovite s vremena na vrijeme kako se ne bi vraćali. Umjesto ljute nane možete da koristite i eterično ulje eukaliptusa. Efekat će biti isti, ali nana ima prijatniji, blaži miris, piše Stil.
Dodatni savjeti
Da regulišete jačinu mirisa, izbušite rupe na poklopcu ili ga potpuno uklonite. Kada je u pitanju poklopac s rupama, miris se sporije oslobađa i duže traje. U svim receptima vodu možete da zamijenite otopljenim voskom – tako će trajati duže i djelovati brže. (novi.ba)

Author: urednik