Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: Sve je to laž, evo šta treba da radite

Dr Dvajt Landel je napravio veliku pometnju kada je naveo da ne treba liječiti srčane bolesti statinima – lijekovima za snižavanje holesterola.

Srce-e1412363523563

On je iskusni kardiohirurg koji se penzionisao u bolnici u Arizoni. Dr Landel je nedavno dao sljedeću izjavu:

Mi, ljekari, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu.

Kao kardiohirurg sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom i sa preko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i da ispravim jednu naučnu činjenicu.

Dugo godina sam radio sa istaknutim ljekarima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju usljed povišenog nivoa holesterola u krvi.

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavjesnom liječenju.

Ja sada moram da kažem da takva terapija nema naučnu ni moralnu osnovu“.

Naravno, bespotrebno je reći da je Landelova izjava izazvala haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lijekova za snižavanje nivoa holesterola.

Prosto rečeno, bez zapaljenja u organizmu ne postoji način da se holesterol nakupi na zidovima krvnih sudova i uzrokuje srčanu bolest i infarkt. Bez zapaljenja, holesterol bi se nesmetano kretao kroz organizam, što je sasvim prirodno. Upravo ga zapaljenje zarobljava.

Pošto sada znamo da holesterol ne uzrokuje srčanu bolest, zabrinutost oko zasićenih masti je potpuno besmislena.

Ono što možete da učinite jeste da birate prirodnu hranu i hranu sa pijace kako biste izbjegli hranu koja izaziva zapaljenja poput obrađene hrane“.

Vjerovatno nije iznenađenje to što mejnstrim medicinska zajednica smatra da je Landel lud. Nije bio lud dok je radio operacije srca, a sada ga prozivaju iako ima 25 godina prakse. Ima li to veze s tim što je on 2007. godine objavio knjigu „The Cure for Heart Disease“ (Lijek za srčane bolesti)?

Milioni dolara se zarađuju od srčanih bolesti i statina. Naravno da farmaceutskoj industriji ne odgovara da se pojavi jedan savjestan ljekar koji će im upropastiti posao.

Izvor: webtribune

Author: urednik