OVAJ SASTOJAK U LIMUNADI ZAŠTITIĆE VAŠE SRCE TOKOM VRUĆINA! Dr Stevanović otkrila: Evo šta trebate dodati

Ujutarnjem programu Kurir televizije, dr Ivana Stefanović, specijalista za urgentnu medicinu, dala je korisne savjete u vezi s zdravstvenim problemima koji se javljaju tokom visokih temperatura.

Posebno je naglasila da starije osobe, posebno kardiovaskularni pacijenti, najteže podnose vrućine i da je važno da ostanu u kućama, u rasklađenim prostorijama. Iako neki stariji sugrađani možda nisu ljubitelji rashladnih uređaja poput klima uređaja, dr Stefanović ističe da je klima uređaj manje zlo i može spasiti mnoge živote tokom vrućih dana.

Kada je riječ o pacijentima koji boluju od astme, dr Stefanović je istakla da visoka vlažnost vazduha može pogoršati simptome. Za njih preporučuje izbjegavanje hrane bogate ugljenim hidratima, jer njihovo varenje može povećati disajni napor. Savjetuje da se konzumiraju manje ugljeni hidrati i preporučuje unošenje više tečnosti, kao što su voda, zaslađene limunade ili čajevi. Za održavanje energije srca, preporučuje unošenje brzih šećera, poput meda ili voća kao što je lubenica, koja sadrže vodu i šećer koji će prijati organizmu.

Kada je riječ o mladima, dr Stefanović naglašava da visoke temperature mogu izazvati kolaps, posebno kod žena s nižim pritiskom. Preporučuje da uvijek imaju pri ruci tečnost, poput zaslađene limunade ili vode, kao i slanu hranu kako bi nadoknadili elektrolite koji se gube znojenjem.

– Ja volim da kažem da je zdrava limunada, zaslađena medom, ali bilo koji način da je volite – voda, čajevi takođe su odlični izbori. Zašto tvrdim da je potrebno da budu zaslađeni? Zato što vašem srcu treba brza energija. Koliko god da vodite računa o težini, uzmite neke zdrave šećere jer su vam sada potrebni, ili neko voće kao što je lubenica – puna vode i prirodnog šećera koji će vam prijati. Takođe, uvek imajte nešto slano, posebno oni sa nižim pritiskom. Preporučujemo zdrave grickalice poput kikirikija, lešnika, badema – šta god da volite – rekla je Stefanović.

Author: urednik