OVE PROMJENE NA KOSI MOGU DA UKAŽU NA 3 OZBILJNE BOLESTI! Drugačija boja je prvi znak – evo gdje se još javljaju SIMPTOMI

Evo koje promjene na kosi i koži glave mogu da ukažu na 3 ozbiljne bolesti!

Mnogima je uredna i lijepa kosa simbol ljepote. Žene se trude da je redovno neguju, dok se pripadnici jačeg pola najviše boje prevremene ćelavosti. Opadanje kose zna da zabrine, pogotovo kada je prekomjerno… U nekim slučajevima, promene na kosi mogu da ukažu na ozbiljne bolesti, kao što su: Parkinsonova, alopecija, pa čak i kancer.

1. Parkinsonova bolest
Perutanje kože glave toko određenih mjeseci je potpuno normalno. Međutim, žuta perut bi mogla da ukaže na Parkinsonovu bolest. Obično je povezana sa tremorima, ukočenošću i usporenim pokretima tijela.

Žuta perut je uzrokovana seboroičnim dermatitisom, stanjem u kome delovi kože koji imaju mnogo znojnih žlezda (kao što je skalp) postaju crveni, svrbi, bole i perutaju.

2. Alopecija
Ako primijetite male pečate na glavi bez dlaka, obično veličine novčića, to bi moglo da ukaže na alopeciju. Takođe, ova autoimuna bolest može da se javi na bradi, obrvama, kao i na intimnim dijelovima tijela – svuda tamo gdje rastu dlake. To se dešava kada ćelije napadaju folikule dlake, sprječavajući ih da proizvode više kose.

3. Kancer
Crvene ili ljubičaste mrlje na skalpu ili liniji kose mogu biti znak rijetkog, ali smrtonosnog raka krvnih sudova. Angiosarkom se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Može da se pojavi na bilo kom mjestu u tijelu, ali se obično javlja na koži glave ili vrata.

Prema Klivlendskoj klinici, obično se pojavljuje kao pojedinačni ili grupisani plavkasto-crveni čvorovi ili plikovi na koži glave, licu ili ušima. Najčešće se povezuje sa starijim ljudima, ali se može javiti u bilo kom uzrastu. Uzrok angiosarkoma je nepoznat, dok lečenje možde da podrazumijeva operaciju, terapiju uz pomoć radijacije i hemoterapiju.

(Mondo)

Author: urednik