10 BOLESTI KOJE SPREČAVA HODANJE: Koliko Imaš Godina, Toliko Minuta Šetaj Svaki Dan! Evo Šta Će Se Desiti!

Obična šetnja u kontinuitetu čini čuda za telo. Evo koje bolesti sprečava:

Hodanje sprečava rani početak demencije, smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i poboljšava vaše opšte mentalno blagostanje smanjenjem stresa i oslobađanjem endorfina.
Krenite na put da poboljšate vida i zaštitite svoje oči od potencijalnih problema, kao što je glaukom, u budućnosti. Ako šetate, sprečićete propadanje očiju.
Hodanje nije ništa manje efikasno od trčanja kada je u pitanju prevencija srčanih oboljenja i moždanog udara.
Hodanje je aerobna vežba, što znači da povećava protok kiseonika u krvotoku i pomaže u uklanjanju toksina i otpada, što je odlično za vaša pluća.
Hodanje kao vežba je iznenađujuće efikasniji način za prevenciju dijabetesa.

Samo pola sata hodanja svakog dana ne samo da smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva već i poboljšava varenje i reguliše rad creva.
Samo 10.000 koraka dnevno može biti jednako efikasno kao i potpuni trening u teretani, posebno ako dodate neke intervale ili hodanje uzbrdo.
Hodanje može obezbediti veću pokretljivost zglobova, sprečiti gubitak gustine kostiju, pa čak i smanjiti rizik od preloma.
Hodanje je pravi spas za one koji imaju bolove u leđima tokom izazovnijih vežbi sa velikim uticajem.
Hodanje ublažava simptome depresije.
Koliko i kako šetati tokom dana:

30 minuta šetnje svaki dan treba da bude vaš cilj, ali naučnici predlažu da šetate onoliko minuta koliko imate godina. Recimo, ako imate 45 godina – šetajte 45 minuta svaki dan.

Za starije ljude predlaže se lagano do umereno brzo šetanje pola sata svaki dan! Ako ostajete bez daha dok hodate ili ne možete da održite konverzaciju, verovatno brzo hodate – zato smanjite interzitet.

Author: urednik