AKO KOD PARTNERA PRIMIJETITE TAMO DOLE OVO, ZARAZNO JE! Može i vama da prenese – dovoljan je i dodir s KOŽOM…

Evo kako nastaju kondilomi, kako se prenose i liječe!

Kondilomi (anogenitalne bradavice) jesu polno prenosiva zarazna polna bolest, koju uzrokuje Humani Papiloma Virus (HPV). Najčešće se javljaju na genitalijama, ali nije neobično da se pojave u predelu analnog otvora.

Upravo kondilomi se prenosi putem intimnog odnosa, bilo da je u pitanju klasični, oralni ili analni odnos, ali moguće je i prenošenje direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Zato je veoma važno da znate na koji način, kako da se zaštitite, ali i lečite.

Kako da ih prepoznate?

Kako ističe dermatovenerolog dr Danijela Babović za N1 kondilome možete da prepoznate kao mekane izdužene formacije koje mogu da budu svjetlocrvene boje ili boje kože.

“Na početku, ove promjene su u vidu malih blijedožutih papula koje se kasnije izdužuju i dobijaju izgled papilomatoznih izraštaja sa oštrim vrhom. Ukoliko na genitalijama ili oko analnog otvora uočite ovakve promene potrebno je da se obratite vašem lekaru jer su ovo upravo predilekciona mjesta za pojavu kondiloma”, savetuje dr Babović.

Kako se liječe?

“Osim što predstavljaju estetski problem, kondilomi nose sa sobom rizik. Zaražene osobe mogu prenijeti HPV na svoje partnere. Neki tipovi HPV-a su povezani s ozbiljnijim zdravstvenim stanjima, kao što je karcinom grlića materice“, upozorava dr Babović.

Kada je u pitanju liječenje, postoji više tretmana, uključujući i radiotalasnu destrukciju, koja je pokazala visoku efikasnost u uklanjanju kondiloma.

“Mladi su četo uplašeni prilikom posjete i zato ih ovim putem savjetujem da se jave na pregled i da ne brinu o diskreciji ili o bolu prilikom procedura, jer metode koje se primenju maksimalno su komforne za pacijenta“, dodala je dr Babović.

U BiH je takođe dostupna HPV vakcina. Gotovo u 99% slučajeva rak grlića materice je povezan za HPV infekcijom. Zbog HPV infekcije može nastati i rak debelog crijeva, kao i neki drugi. Zato je preventiva lijek!

Author: urednik