AKO IMATE CRVENE DLANOVE, ODMAH IZVADITE KRV: Ovaj simptom upozorava da vam jedan organ otkazuje

Ako ste primetili da su vam dlanovi neprestano crveni, to bi mogao da bude simptom da vam je jedan organ ugrožen, upozoravaju lekari. Reč je o najvažnijem prečišćivaču organizma, odnosno jetri.
“Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primer, to su estrogeni – ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni”, objasnio je kardiolog German Gandelman.

Ovaj neobičan simptom ukazuje da se jetra postepeno uništava, a posledice mogu biti ciroza i maligne bolesti. Zato, ako primetite da su vam dlanovi crveni, obavezno se obratite lekaru koji će podrobnijim pregledima utvrditi da li je reč o fibrozi, cirozi, nealkoholnoj masnoj jestri, itd.

Šta uništava jetru?
Kardiolog Herman Gandelman je primetio da sledeći faktori uništavaju jetru:

  1. alkohol;
  2. virusne bolesti;
  3. masna hepatoza;
  4. autoimune reakcije;
  5. neki lekovi.
    Problemi sa jetrom takođe mogu da se pokažu u testovima krvi. Ako je ovaj organ “oštećen”, bilirubin je povišen. U kasnijim fazama pojavljuju se edem i ascites (akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji).

Kako sprečiti i lečiti?

Ako ste rimetili da vam jetra ne radi kako treba, potrebno je odmah da počnete s terapijom.Za početak, neophodno je da se odreknete alkohola i smanjite telesnu težinu.
“Jetra se regeneriše i ako reagujete na veme, smršate i izbacite otrove koje joj škode, ona će se vratiti u normalu. A za to je potrebno tri meseca”, kaže doktor.

MONDO

Author: urednik