PRETJERALI STE U JELU I PIĆU ZA DOČEK? Nutricionista savjetuje kako da se dovedete u red dan poslije

Novogodišpnji praznici, a posebno doček Nove godine, tradicionalno se slavi uz bogatu trpezu prepunu masne, jake i začinjene hrane uz obilje alkohola. Upravo u ovoj noći mnogima popuste kočnice pa daju sebi oduška preterujući sa količinom hrane i pića kao da sutra ne postoji.

Već koliko sutradan većina se budi sa mamurlukom, glavoboljom i mučninom koja je posledica pretjerivanja u hrani i piću, pa je detoksikacija organizma mnogima potrebna nakon slavlja.

Nutricionista Jovana Srejić je objasnila da umjerenost bi trebalo da bude zlatno pravilo kojeg bi se valjalo pridržavati u jelu i piću.

– Tokom praznika najčešće se zaboravimo i preterujemo u konzumiranju hrane koja opterećuje naš digestivni trakt. Bilo bi dobro da taj svečani obrok počnemo sa nekom čorbicom od povrća ili sa velikom činijom salate, a da tokom dana imamo jednu voćnu užinu pa makar to bio sok od svežeg voća – rekla je Jovana.

Govoreći o samoj prazničnoj trpezi ona ističe da je srednji dio praznične trpeze najbolji.

– To je najčešće sarma ili podvarak odnosno neka kombinacija mesa i povrća. Najlošiji deo je početak obroka odnosno predjelo prepuno raznih pita, ruska salata, suhomesnatih proizvoda sa jajima što je uvek jako masno i slano. Takođe, kritičan je i kraj obroka koji najčešće završavamo slatkišima koji dodatno opterećuju naš stomak – dodala je ona.

Posljedice novogodišnjeg obroka su povišene masnoće, šećer i alkohol u krvi. Kako je slikovito opisala naša nutricionistkinja napravimo jedan digestivni kolaps pa ne čudi što je većini ljudi potrebno i po nekoliko dana da se oporave od najluđe noći.

Jutro poslije dočeka

Jutro nakon dočeka Nove godine za mnoge je prava muka jer su prethodnu noć preopteretili digestivni sistem kombinacijom hrane i alkohola.

– Važno je da prvi obroci nakon dočeka budu lagani, neki smuti, izblendirano voće i povrće, voćni jogurt… Preporuka je da pijemo što više vode kako bismo hidrirali organizama i lakše izbacili teksine ali i alkohol koji smo unijeli u tijelo prethodne noći – rekla je Jovana.

Čišćenje organizma i oporavak

Uz umjerenu ishranu i narednih dana neophodan je unos dovoljno tečnosti kako bi se organizam što bolje očistio nakon novogodišnjeg slavlja.

Pored obične vode mogu da se piju i gorki čajevi prije svega zeleni čaj, kod glavobolje posle najluđe noći pomaže cijeđeni limun, pomorandža ili rasol zbog velikih količina vitamina C. U sok od ceđenog voća može se dodati i đumbir koji je odličan čistač organizma.

Koliko je kome potrebno da se oporavi od novogodišnjeg prejedanja je potpuno individualno.

– U principu, potrebno je između dva do sedam dana kad su u pitanju masnoće da se naš organizam vrati u normalu. Alkohol i šećer se brže izbalansiraju dok je masnoćama potrebno više vremena. Tačno ćemo onaj neradni period da provedemo u oporavku od novogodišnjeg slavlja – zaključila je nutricionista Jovana Srejić.

novi.ba

Author: urednik