Zaboravite na tvrdokornu masnoću na dnu posuđa: Potrebni su vam samo pola krompira i malo sode bikar

Svako ko je od kuće zadužen za kuvanje najčešće koristi tavu. To je neupadljiv dio kuhinjskog pribora.

Koristimo ga vrlo često, a ponekad ne samo jednu, već nekoliko. Nije ni čudo što se prilično brzo, na njegovom dnu i sa strane, nakuplja deblji sloj masti.

 

Probali ste sve, uništili nokte, potrošili deterdžent za pranje sudova i čini se da ništa ne funkcioniše.

Očigledno je čak moguće postići rezultate bez hemikalija i očistiti posuđe od zagorene masti. To nam zvuči nerealno, a mi se pitamo koji je čarobni štapić korišćen ovoga puta, kada je rješenje na dohvat ruke!

Hemijske metode za otklanjanje ovih problema su često samo malo efikasne, a ponekad uopšte nisu efikasne. Sa hemikalijama se mora rukovati u gumenim rukavicama, a miris svih tih proizvoda je nepodnošljiv, a može izazvati i alergije. Međutim, postoje vrlo jednostavni načini za uklanjanje sagorjele masti, brzo i bez upotrebe hemikalija.

Krompir u sodi bikarboni
Oljuštite jedan krompir srednje veličine. Prepolovite ga i jednu polovinu stavite u sodu bikarbonu. Istrljajte ovu polovinu, poput sunđera, po dnu šerpe ili tiganja. Potrebno je malo truda, ali rezultat će biti vidljiv odmah, što će vas dodatno inspirisati.

Ako na ovaj način želite da očistite nekoliko tiganja ili šerpi od masnoće, potrebno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno periodično odsijecati iskorišćeni dio. Takođe, treba ga češće kvasiti sodom bikarbonom, jer kombinacija soka od krompira i sode bikarbone čisti masnoću, prenosi Jutarnji.

Author: urednik