Napravite sjajnu pastu za čišćenje masnoća u kuhinji: UZ NEKOLIKO SASTOJAKA DOM ĆE VAM BLISTATI

Najveća dva izazova kod čišćenja domova su održavanje kuhinje i kupatila. Masnoća se nakuplja iz ostataka hrane i ulja, prije svega na kuhinjskim aparatima poput rerne i frižidera.

Kamenac, koji se stvara na vodovodnim instalacijama i slavinama, rezultat je naslaga tvrde vode. Evo prirodnog rješenja za uklanjanje kamenca u kupatilu i kuhinjske masnoće, posebno u rernama, pločama za kuhanje, kuhinjskim pločicama i suđu.

 

Domaća čudesna pasta, koju lako možete sami napraviti kod kuće od lako dostupnih kuhinjskih sastojaka, može biti odlična alternativa skupim hemijskim sredstvima. Trebat će vam šest kašika koncentrisanog sredstva za pranje suđa (bilo koje marke), po tri kašike praškastog sredstva za pranje veša i sode bikarbone te kašika bijelog vinskog octa.

Pastu je najbolje napraviti u jednokratnoj plastičnoj posudi. Počnite tako što ćete u posudi pomiješati tri kašike sode bikarbone s istom količinom praška za pranje veša. Zatim dodajte šest kašika tečnosti za pranje suđa. Dobro izmiješajte drvenom kutljačom dok ne postane glatko, a zatim dodajte ocat.

Dobivenu pastu nanesite na kuhinjsku spužvu i njome izribajte masne dijelove kuhinje. Za optimalne rezultate ostavite nekoliko minuta prije brisanja čistom krpom i vodom. Isti postupak vrijedi i za čišćenje kupatila. Za jak kamenac na slavinama može biti potrebno duže nanošenje, a četkica za zube može pomoći u preciznom čišćenju, javlja Jutarnji.hr.

Author: urednik