Šta podočnjaci govore o vašem zdravlju

Podočnjaci, iako često povezivani s nedostatkom sna ili stresom, mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Nisu svi podočnjaci isti, a njihova boja može otkriti specifične zdravstvene izazove. Stručnjaci naglašavaju važnost prepoznavanja i rješavanja uzroka podočnjaka kako bi se održalo dobro zdravlje.

Ljekar Dragan Miljković preporučuje promjene životnih navika, uključujući dovoljno sna, zdravu prehranu, smanjenje stresa i tjelesnu aktivnost kao preventivne mjere za smanjenje podočnjaka, piše Kurir.

Podočnjaci mogu biti različitih boja, a svaka boja upućuje na potencijalni zdravstveni problem:

Tamni podočnjaci
Mogu ukazivati na kardiovaskularne bolesti ili anemiju. Tamni i natečeni podočnjaci također mogu biti povezani s problemima jetre,piše Avaz

Tamnocrveni podočnjaci
Najčešće upućuju na probleme s bubrezima. Važno je reagirati na vrijeme i konsultirati se s ljekarom.

Natečeni podočnjaci
Signaliziraju stres, nezdrav način života, konzumaciju duhana ili alkohola te moguće hormonalne poremećaje.

Žuti podočnjaci
Ukazuju na stanje želuca, jagodične kosti (srce) i tanko crijevo. Pregled kod ljekara preporučuje se za pravilnu dijagnozu.

Žuto-smeđe kvržice
Ako se pojave, mogu ukazivati na ksantelazme, povezane s visokim holesterolom i hormonalnim poremećajima.Istraživanja sugeriraju da genetika također može igrati ulogu u pojavi podočnjaka. Preporučuje se redovna konzumacija vode, maslinovog ulja, maske s krastavcem i čajem od kamilice, unos vitamina, minerala i željeza, boravak na suncu te izbjegavanje pušenja i alkohola kako bi se poboljšalo stanje podočnjaka. Važno je, također, napraviti kompletnu krvnu sliku kako bi se utvrdili mogući uzroci.

Author: urednik