Kućne biljke koje najbolje uklanjaju hemikalije iz vazduha

Hemikalije iz nameštaja ili čak osvježivača vazduha mogu da zagade vazduh u prostoriji, što izaziva alergije i čini vas sklonijim prehladama.

Najprirodniji način da pročistite vazduh je odgovarajuća biljka u saksiji. Biljke ispuštaju kiseonik i pomažu da se uklone hemikalije kao što je formaldehid, uobičajeno isparenje u zatvorenim prostorijama, koji može da izazove respiratorne i neurološke probleme, pa čak i rak.

Bršljen

Dostupan u različitim bojama i oblicima, ova puzavica pomaže da se pročisti formaldehid iz vazduha. Možete ga gajiti u visećim korpama, saksijama na podu, ili čak da ga podrežete tako da dobije određen željeni oblik. Potreban mu je vlažniji vazduh, pogotovu zimi, pa ga treba redovno orošavati.

Bambusova palma

Pored toga što je odlična za pročišćavanje vazduha, palma bambusa se veoma lako održava. Samo joj nađite mjesto sa dosta sunčeve svjetlosti u stanu i redovno je zalivajte.

Spatifilium

Ova biljka je profesionalac za uklanjanje mnogih toksina koji se ispuštaju prilikom pranja veša, uključujući aceton, benzen, alkohol i amonijak. Da bi bila zdrava i bez insekata, potrebno joj je povremeno oprati lišće.

Mirni ljiljan

Profesionalac za uklanjanje mnogih toksina, uključujući aceton, benzen, alkohol i amonijak, mirni ljiljan je jedina biljka na našoj listi koja ima cvijeće. Da bi osto zdrav i bez insekata, potrebno je da mu redovno perete lišće.

Kaučukovo drvo

Ukoliko nemate baš smisla za gajenje biljaka i redovno vam biljke u kući venu kaučukovo drvo je prava biljka za vas. Ova boljka sem što je odličan prečišćavač vazduha, može da podnese niske temperature i slab izvor svjetlosti. Jedino što ova biljka traži je redovno zalivanje.

fokus.ba

Author: urednik