Kako se pravilno ČUVA BIJELI LUK? Kada ga stavite na ovo mjesto OSTAJE SVJEŽ 6 MJESECI

Uvijek je zgodno imati bijeli luk pri ruci u kuhinji – većini specijaliteta daje poseban ukus, a nerijetko se u našem narodu koristi i sirov ili u različitim napicima i smjesama kao starinski lijek za jači imunitet. No, nerijetko se dešava da se načeta glavica pokvari, te smo prinuđeni da je bacimo, a to najčešće saznamo baš onda kada nam treba dva, tri čena za pripremu nekog jela.

Poznati britanski kuvar, specijalizovan za vegeterijance, Džeri Džejms Stoun nedavno je otrio najbolji način za skladištenje bijelog luka, uz koji može da traje i do šest mjeseci.

 

“Bijeli luk je jedan od onih sastojaka poput crnog luka i šargarepe, koji je sveprisutan u bilo kojoj vrsti ukusnog jela. Zaista je važno da ga pravilno skladištimo, jer iako je jeftin, nema razloga da ga nepotrebno bacamo”, rekao je on.

Džeri tvrdi da je najbolje bijeli luk čuvati na hladnom i suhom mjestu koje nije frižider.

“Prva stvar koja je zaista važna jeste da bijeli luk voli da bude na hladnom, ali ne previše hladnom… Također, treba da bude na veoma suhom mestu, jer ne podnosi vlagu”, savjetuje ovaj kuhar i dodaje da bijeli luk, također, ne smije biti tamo gdje ima puno sunčeve svjetlosti, te da mu je potrebno mjesto sa puno vazduha.

“Bijeli luk se čuva na tamnom, suvom, hladnom mjestu bez osvjetljenja, negdje gdje se redovno provetrava ili ima puno vazduha. To treba da bude mjesto gdje vazduh ne postaje ustajao, već cirkuliše. Zato ga ne stavljajte u fioku, to nije dobro mjesto za čuvanje luka”, dodaje on.

Idealno mesto za skladištenje bijelog luka kako bi ostao svjež mjesecima jeste korpa koja se nalazi na nekoj polici ili pultu, ali tako da nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Možete ga čuvati u papirnoj kesi, mrežastom džaku ili žičanoj činiji, jeidno je važno da to ne bude u plastičnoj kesi koja spriječava protok vazduha.

Kada ovako čuvate bijeli luk, najbolje je da ne slomite glavicu i da ga ne razdvojite na čenove, jer kada se čenovi razdvoje, imaju tendenciju da se mnogo brže suše i kvare. Kada jednom načnete glavicu bijelog luka, imajte na umu da će se ona najvjerovatnije pokvariti u roku od dvije nedjelje, čak i kada ga pravilno skladištite.

Zamrzavanje bijelog luka

Cijeli bijeli luk ili isjeckan na komadiće može da traje do 12 mjeseci u zamrzivaču.

“Kada očistite i usitnine čenove bijelog luka, možete ga staviti u kalupe za led zajedno sa malo vode i jednostavno dodavati kocku direktno u šerpu kad god vam to treba za neko jelo. Ovo je odličan savjet kada želite da uštedite vrijeme i morate brzo da završite sa kuhanjem ručka ili večere. Ipak, sveže seckani luk će uvek imati najbolji ukus”, ističe Stiven Čavez, kuvar i instruktor kulinarstva.

Ako želite da zamzrnete cijelu glavicu bijelog luka, obavezno je prije toga podijelite na čenove i svaki čen ogulite. U suprotnom će guljenje biti veoma teško kada jednom odmrznete bijeli luk. Oljuštene čenove čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili vakum kesi, a možete ih čuvati od šest do 12 mjeseci na ovaj način.

Author: urednik