ČUVA I SRCE I MOZAK: Ovo je najzdravije voće koje možete pojesti, tvrde nutricionisti

kardiovaskularnih bolesti.

Često se spominju antioksidativna oštećenja na stanicama, ali znate li da LDL kolesterol oksidira? Zapravo, oksidacija ove vrste kolesterola je ključni korak u razvoju bolesti srca. Upravo to mogu spriječiti borovnice. Antioksidansi u borovnicama snažno su povezani sa smanjenom razinom oksidiranog LDL-a. Zbog toga su one vrlo dobre za vaše srce. Dnevna porcija od 50 grama liofiliziranih (sušenje smrzavanjem) borovnica smanjila je oksidaciju LDL-a za 28 posto tijekom osam tjedana.

Odličan izvor vlakana

Borovnice su i odličan izvor vlakana. Sadrže oko 2,4 grama vlakana u 100 grama.

Prema JAMA Network-u, konzumacija dovoljno vlakana u ishrani povezana je s nižim rizikom od bolesti i produženjem životnog vijeka zbog načina na koji vlakna stabilizira šećer u krvi i smanjuju LDL kolesterol. Jedna studija je pokazala da su za svako povećanje unosa vlakana od osam grama ispitanici mogli da smanje rizik od smrti (kao i rizik od bolesti srca, dijabetesa i raka debelog crijeva) između 5 posto i 27 posto.

Uz to, vlakna povećavaju sitost, što znači da mogu odgoditi vašu želju za hranom, čime pomažu u mršavljenju. “American Heart Association” preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje. S obzirom na to da su dobar izvor prehrambenih vlakana, borovnice potiču i redovnu stolicu.

Unosite dodatnu količinu vitamina C

Na kraju, borovnice nam daju veliku dozu vitaminu C. Unosom 100 grama ovog voća, svom tijelu pružate oko 10 posto vaše preporučene dnevne doze ovog važnog vitamina.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je esencijalni vitamin koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza i smanjuje opasnost od raka. Isto tako, važno je znati da se potrebe za vitaminom C razlikuju. Sasvim je prirodno da jednoj osobi treba 10 puta više nego drugoj. Što znači da će vam dobro doći jedna šaka ovih slasnih bobica.

Author: urednik