PRAVILANA UPOTREBA GAVEZA: Pomaže kod proširenih vena, reume, artritisa, gihta…

Pomaže kod proširenih vena, reume, artritisa, gihta…

Svježi listovi i cvjetovi preporučuju se kao namirnica za jačanje cijelog organizma i imunosustava. Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, a jedini je prirodni dar koji pomaže kod čukljeva i deformacije palca. Raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja.

Biljka gavez može pomoći kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, rana, lomova i krvarenja, oteklina i ogrebotina, peruti, gihta. Tinktura gaveza koristi se kod kožnih bolesti i tegoba pa je učinkovita u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom, naboranom kožom.

Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini. List i cvijet beru se za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, a korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.

Kako ga koristiti:

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

Oblozi od gaveza:

Pomiješajte nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza:

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju. Četiri do šest svježih, opranih korjenova sitno narežite i u oko 250g ghee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći.

Idući dan zagrijte, procijedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i čuvajte u hladnjaku. Trudnice ne bi trebale upotrebljavati gavez.

Author: urednik