LOVOR JE PRIRODNI MAĐIONIČAR: Umiruje čak preko 20 oboljenja, a ovo su neka od njih

Lovorov list je pravi “kralj” začina u kuhinji. Teško da postoji osoba koja nije upoznata sa njenim specifičnim ukusom i aromom. Zbog svojih neverovatnih svojstava i sposobnosti da svakom jelu da izvrstan ukus, lovor vole kulinari širom sveta.
Međutim, u narodnoj medicini lovor je cenjeniji nego u kulinarstvu.

Ublažava stres i preopterećenost

Da biste se opustili, smirili, oslobodili napetosti i doveli živce u red, dovoljno je zapaliti lovorov list u prostoriji i udisati njegovu aromu 15-20 minuta. Zahvaljujući prisutnim esencijalnim uljima, lovorov list pruža neophodno opuštajuće i umirujuće dejstvo bez izazivanja pospanosti, po čemu je poznata većina sedativnih lekova.

Uklanja sluz iz pluća

Lovor ima neverovatno svojstvo uklanjanja patogene sluzi iz pluća sa vlažnim kašljem. Da biste to uradili, potrebno je da udahnete aromu spaljenog lista (kao u gornjem receptu). Inače, blagotvorno dejstvo ove arome pomaže osobama sa hroničnim bronhitisom i astmom. Ova kategorija osoba ima koristi od redovnog trljanja grudnog koša lovorovim uljem.

Poboljšava varenje

Za ljude sa lošom svarljivošću hrane, svaki obrok postaje pravi test. Kao odgovor na proizvode koji ulaze u telo, razvijaju se dispepsija i nadutost, grčevi u stomaku i stolica je poremećena.

Sa ovim stanjem se možete boriti lekovima, ali da li je vredno “trovanja” organizma ako u kuhinji uvek možete pronaći lovorov list? Dodavanjem takvog proizvoda u hranu, ubrzo čete primetiti njegovo blagotvorno dejstvo, koje pojačava proizvodnju digestivnih enzima. Bol i nadimanje će nestati, a stolica će se vratiti u normalu.

Jača srce i krvne sudove

Lišće lovorovog drveta je bogato izuzetno korisnim jedinjenjem – kafeinskom kiselinom, koja je u stanju da očisti zidove krvnih sudova od lepljenja plakova holesterola i ojača krvne sudove, sprečavajući gubitak tonusa.

Zahvaljujući tako neverovatnoj osobini “lovora” možete se spasiti od hipertenzije i razvoja ateroskleroze. Nije ni čudo što su stanovnici Mediterana, gde lovor aktivno raste, poznati po niskoj stopi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Da biste pomogli srcu i ojačali krvne sudove, bar jednom dnevno jedite jela u čijoj pripremi je korišćen lovorov list.

Bori se protiv upale zglobova

Istraživanja holandskih naučnika sugerišu da lovor ima antiinflamatorna i analgetska svojstva koja imaju sličan efekat kao morfijum (iako ne tako izražen). Ako su vam zglobovi upaljeni zbog artritisa ili artroze, jednostavno nanesite lovorovo ulje na bolna mesta i bol će se povući za samo 15-20 minuta.

Ovaj lek je posebno koristan za osobe sa hroničnim bolovima u zglobovima. Ovim alatom mogu zameniti nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Leči patologije urinarnog trakta

Dodajte 1 kašičicu suvog lovora u čašu mleka. Promešajte i popijte odjednom. Uzmite ovaj lek 3 dan, i za samo nekoliko dana infekcija će napustiti vaše telo.

Author: urednik