KRASTAVAC RASTE KAO LUD, GARANTUJEMO DOBAR UROD SAMO URADITE OVO: Poslušajte savjet stručnjaka, imat ćete ga U IZOBILJU!

KRASTAVAC RASTE KAO LUD, GARANTUJEMO DOBAR UROD SAMO URADITE OVO: Poslušajte savjet stručnjaka, imat ćete ga U IZOBILJU!Krastavac krajnje rasipnički troši vodu, ima veoma razvijenu vegetativnu masu koja intenzivno transpiriše, a korijen se razvija u površinskom sloju 20-25 cm dubine, odakle voda vrlo intenzivno isparava. Zalivajte krastavac po sljedećim preporukama i usijeh je zagarantovan.Potreba krastavca za vodom je 250-400 mm u zavisnosti od toga da li je rana, ljetnja ili kasna proizvodnja.

U vrijeme sjetve

U vrijeme sjetve zemljište treba da je optimalno vlažno. U suprotnom se obavlja predsjetveno zalivanje i nakon nekoliko dana kada se zemljište prosuši izvodi se površinska priprema i sjetva.

Poslijesjetvena zalivanja

Poslijesjetvena zalivanja su rizična, jer može doći do stvaranja pokorice, može se intervenisati malim zalivnim normama da bi se razmekšala pokorica.

Do početka obrazovanja zametaka

Do početka obrazovanja zametaka umjereno zalivajte, da bi se spriječio intenzivan porast vegetativne mase i omogućilo formiranje većeg broja ženskih cvijetova. Turnus je 4-8 dana u zavisnosti od uslova proizvodnje.

U početku cvjetanja

U početku cvjetanja preporučuje se još oskudnije zalivanje, čak i da se izostavi jedno zalivanje da bi se poboljšala oplodnja i formiranje ženskih cvijetova.

Od početka formiranja plodova u periodu berbi

Od početka formiranja plodova u periodu berbi neophodna su češća zalivanja svakih 3-5 dan , naravno turnusi u modificiranom obliku.

Nedovoljna vlažnost u periodu plodonošenja uzrokuje prekid porasta mladih zametaka, plodovi se deformišu, krive, smanjuje se prinos, pogoršava se kvalitet (gorčina plodova), opada im tržišna vrijednost.

Ukoliko se primijenjuje zalivni režim prema vlažnosti zemljišta tehnički minimum vlažnosti u vegetativnom porastu 70% PVK, za vlažnije rejone 60% PVK, period plodonošenja 75-80% PVK.

Krastavac je toploljubiv usjev osjetljiv je na hladnu vodu, min 20°C. Zalivanje treba obavljati kada su srednje dnevne temperature u proljeće niže od 11°C i leti 15 -17°C.

Zalivne norme su male 20-30 mm, prokvašava se sloj 20-30 cm. U početku vegetacije 15-20 mm. Obavlja se veći broj zalivanja, velika je norma navodnjavanja.

Načini navodnjavanja: BRAZDAMA, OROŠAVANJEM ILI KAPANJEM, SUBIRIGACIJA, MIKROKIŠENJEM. Zalivanje svakodnevno, onoliko vode koliko dnevno utroši na evapotranspiraciju, održava se vlažnost oko PVK.

Uzgoj uz vertikalnu potporu (mrežu), na foliji ili mikrokišenje ukoliko se koristi malč.

Preuzeto sa: bitizdrav.club

Author: urednik