Umor, svrab, VISOK KRVNI PRITISAK, BOL U LEĐIMA – Ova bolest je ”TIHI UBICA”, obratite pažnju ako imate neke od ovih simptoma

Bolest bubrega poznata je kao „tihi ubica” jer često nema očigledne rane simptome. Procenjuje se da do 90 procenata ljudi nije potpuno svesno da ima hroničnu bolest bubrega, sve dok veoma ne uznapreduje.

Bolest bubrega koja napreduje može dovesti do otkazivanja bubrega, što zahteva dijalizu ili transplantaciju bubrega. To može da izazove i druge obziljen zdravstvene pribleme, uključujući srčani udar ili moždani udar.

Dr Jingduan Yang, osnivač i medicinski direktor Yang Institute for Integrative Medicine i kineski i zapadni lekar, kaže za Epoch Times da je nedavno imao nekoliko relativno mladih pacijenata koji su već imali ozbiljne probleme sa bubrezima. Ali, pošto su predugo čekali da odu kod lekara, njihove mogućnosti lečenja su bile ograničene. Da su bili lečeni na vreme, pogoršanje njihove bubrežne funkcije moglo je da se spreči.

Dr Yang je istakao da neki rani simptomi bolesti bubrega možda nisu povezani sa bubrezima, ali su zaista izazvani smanjenom funkcijom bubrega.

Naveo je sedam simptoma na koje treba obratiti pažnju:

1. Mučnina, povraćanje i gubitak apetita
Otkazivanje bubrega može izazvati nakupljanje toksina, metaboličku acidozu i poremećaje elektrolita u telu, što dovodi do gastrointestinalnih poremećaja i simptoma mučnine i povraćanja, pa imajte na umu da problemi sa varenjem mogu biti povezani sa bubrezima.

2. Anemija i hronični umor
Jedna od funkcija bubrega jeste da sintetiše eritropoetin, hormon koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i da štiti kardiomiocite i stimuliše regeneraciju kardiomiocita i krvnih sudova. Loša funkcija bubrega može dovesti do anemije, što rezultira simptomima hroničnog umora.

3. Svrab kože
Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, toksini se ne izlučuju na odgovarajući način kroz bubrege, što može dovesti do suve kože koja svrbi. Bolest bubrega takođe može izazvati promene u nivou određenih hormona u telu koje mogu dovesti do svraba.

Ako imate svrab kože, „nemojte samo ići kod dermatologa i uzimati lekove, već razmislite o mogućnosti da bubrezi otkazuju”, kaže dr Yang. Svrab kože može biti uzrokovan i nedostatkom vitamina B6 ili cinka, kao i visokim nivoom amonijaka u krvi.

Foto: Profimedia
4. Promena urina
Jedna od glavnih funkcija bubrega je proizvodnja urina. Ako postoji problem sa bubrezima, urin može da postane mutan ili penast ili može imati krv. Da li je penasti urin simptom bolesti bubrega? Dr Yang kaže da je normalno da povremeno imamo mehuriće u urinu. Međutim, proteinurija (prisustvo viška proteina u urinu) može ukazivati na oštećenje bubrega i može uzrokovati da urin postane penast. Ako svaki put ima mnogo mehurića u urinu, a mehurići ne nestanu nakon 30 sekundi, dr Yang savetuje da potražimo medicinsku pomoć.

Ako je urin tamne i žute boje, može da sadrži krvna zrnca, što znači da postoji hematurija. Takođe imajte na umu da ako uzimate kompleks vitamina B, urin može da postane žut ili crven.

Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina, međutim, izlučivanje urina može da se smanji kada je funkcija bubrega abnormalna. To je zato što bubrezi možda neće moći efikasno da filtriraju krv kada su oštećeni.

Pored toga, prema teoriji tradicionalne kineske medicine (TCM), često mokrenje tokom dana i prekomerno noćno mokrenje su simptomi slabe energije bubrega, koja se naziva „deficijencija či bubrega”. Iako možda nije moguće otkriti probleme sa bubrezima na hemijskom nivou, oni mogu već biti prisutni na energetskom nivou.

5. Akutni i hronični bol u donjem delu leđa
Bubrezi se nalaze u donjem delu leđa. Ako imamo jake bolove u leđima, možda treba da utvrdimo da li postoji problem s bubrezima. Hronični bol u donjem delu leđa takođe treba shvatiti ozbiljno. Bolesti bubrega mogu izazvati hronični bol u donjem delu leđa, odnosno, od struka do zadnjeg dela nogu i članaka duž meridijana mokraćne bešike.

Prema TCM, meridijani su kanali energije u ljudskom telu, a energija unutrašnjih organa će teći kroz meridijane po celom telu. Kada se bolest javi u unutrašnjem organu, odgovarajući meridijan oseća bol i nelagodnost. Ako postoji problem sa bubrezima, to će uticati i na područje meridijana mokraćne bešike.

6. Metalni miris i ukus
Kada postoji problem sa funkcijom bubrega, često ćemo imati metalni ukus u ustima. U teškim slučajevima osetićemo oštar miris amonijaka kada udišete. Ovo je uzrokovano visokim nivoom uree u krvi.

7. Visok krvni pritisak kod mlađih pacijenata
Hipertenzija se obično javlja kod starijih osoba. Ako mlađa osoba dobije hipertenziju, to može biti povezano sa oboljenjem bubrega.

Visok krvni pritisak uzrokuje oštećenje elastičnih vlakana u zidovima krvnih sudova. Ovo dalje oštećuje male krvne sudove u bubrezima i sprečava bubrege da obavljaju svoju funkciju filtracije. Bolest bubrega takođe može dovesti do hormonske neravnoteže, što povećava nivo hormona koji podižu krvni pritisak, stvarajući tako začarani krug.

Dr Yang takođe podseća da treba da izbegavamo sve ono što oštećuje funkciju bubrega, uključujući konzumiranje previše prerađene hrane i izbegavanje teških metala, što može povećati količinu stresa na bubrege. Naglasio je da pušači najverovatnije unose teške metale, a nikotin u cigaretama takođe podiže krvni pritisak. Pored toga, melamin u plastičnim proizvodima može izazvati stvaranje kamena u bubregu i otkazivanje bubrega, pa zato treba izbegavati upotrebu plastičnih proizvoda za toplu hranu

.Što se tiče ishrane, dr Yang preporučuje da jedemo više hrane sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima i dopunjene antocijaninima, kurkuminom, katehinima, vitaminima C i E, kao i da uzimamo odgovarajuće količine cinka, koji pomaže u izlučivanju teških metala,piše Srbijadanas

 

Author: urednik