JELA SAM PO 3 JAJA SVAKI DAN: Znala sam da su zdrava, ali nisam ni slutila da će baš ovo da mi se desi

Iskustvo žene koja je svaki dan jela jaja je nevjerovatno, a nije ni slutila šta će da joj se dogodi.

Jaja su ubhedljivo omiljeni doručak većini ljudi, bilo da su kuhana ili pržena, dominiraju na gotovo svakoj jutarnjoj trpezi. Osim toga što su ukusna i što od njih možemo napraviti razna jela, puna su proteina i veoma su zdrava.

Koliko su omiljena namirnica za pripremu doručka svjedoči i velika pompa koju je napravio fitnes trener prije par mjeseci kada je pojeo 300 jaja za 10 dana. Ukoliko se spremaju na pravlan način, izvući ćemo maksimum iz njih, a uprkos tome što su zdrava ne bi trebalo pretjerivati sa konzumacijom.

– Kao i većina djece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Posljednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere — gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola, započela je svoju priču Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy.

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedelje. Evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

Konzumiranje jaja svaki dan u toku jedne nedelje

-Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvijek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima prije treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuhanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati svježa nedelju dana u frižideru.). Riješila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave , načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira, piše novinarka.

Pored njihove nutritivne vrijednosti, dio privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sljedeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sljedećeg jutra prije nego što je otišla na put.

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primijetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrednost stvari koje jede. Na primjer, umjesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak prije leta koji bi joj donio malu nutritivnu vrijednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuhana jaja. Ona kaže da bi je mafin verovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vrijeme za užinu u avionu.

Koliko su zdrava jaja?

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promenilo. Danas, „Harvard Health“ kaže: „Prosečna zdrava osoba vjerovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja nedeljno.“

 

Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva… to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom“.

Zaključak

– Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom nedelje u toku koje sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primjer, umjesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak prije ljeta, koji ima malu nutritivnu vrijednost, izabrala sam dva tvrdo kuhana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine, piše novinarka.

novi.ba

Author: urednik