Rižina voda je tajni sastojak koji pomaže rast kose i daje joj sjaj

Počev od korištenja bjelanjaka i maslinovog ulja do brojnih različitih dodataka prehrani, žene pokušavaju različitim metodama njegovati svoju kosu i vratiti joj sjaj. Jedan on posljednjih trendova za njegu kose jeste pranje rižinom vodom.

Riža je hvaljena zbog svoje sposobnosti da ojača kosu i pomogne rast kose. Iako je tek nedavno došla u središte pažnje na društvenim mrežama, ova namirnica je decenijama bio sastavni dio njege kose u jednom drevnom kineskom selu.

Zagovornici korištenja rižine vode za kosu vjeruju da raspetljava kosu, čini kosu glatkijom, povećava sjaj, čini kosu jačom, pomaže da kosa raste.

Za ovu namirnicu se kaže da je bogata antioksidansima, mineralima i vitaminom E, a ima i regenerativna svojstva koja poboljšavaju elastičnost kose .

S obzirom da njena voda sadrži mnogo škroba, može pomoći da kosa postane gušća i voluminoznija. Bogati mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, folikuli dlake bit će podržani iz korijena, a vlasište će imati lijepo okruženje za rast kose,piše Pressmedia

To bi moglo uzrokovati manje pucanja, opadanja i povećanje sjaja.

Istraživanje iz 2010. sugeriše da rižina voda može smanjiti površinsko trenje i povećati elastičnost kose. Na drugom mjestu, istraživačka ustanova u Japanu razvila je tehniku snimanja koja vizualizira pojačavajući učinak inozitola na kosu. Inozitol se nalazi u rižinoj vodi.

Kada je u pitanju primjena – neki preporučuju da rižu prvo prokuhate u vodi, procijedite pa onda prelijete vodom i ostavite da odstoji te onda tu vodu koristite za ispiranje kose. Drugi smatraju da je rižu dovoljno ostaviti da odstoji u vodi te da je nije potrebno prethodno kuhati.Također, preporučuje se da rižinu vodu na kosi ostavite da djeluje 20 minuta nakon pranja, a zatim isperete.

Author: urednik