SVI GA BACAMO, A IMA KLJUČNU ULOGU U PRAVLJENJU LIJEKOVA : Ljekovitiji je nego što smo mislili

U brojnim eksperimentima američki naučnici su došli do zaključka da ugljenične tačke na bazi kofeinske kiseline koja se dobija od taloga kafe imaju dobar uticaj na pacijente u ranoj fazi bolesti, piše britanski San.

Kako je objasnio Jyotish Kumar sa Univerziteta Teksas u El Pasu ukoliko dalja istraživanja budu pozitivna biće spas za pacijente u ranoj fazi bolesti.

Talog od kafe koji se najčešće baca mogao bi da ima ključnu ulogu u pravljenju jeftinog lijeka koji bi pomogao pacijentima u ranom stadijumu Parkinsonove i Alchajmerove bolesti kako bi se usporilo napredovanje ovih teških oboljenja. U brojnim eksperimentima američki naučnici su došli do zaključka da ugljenične tačke na bazi kofeinske kiseline koja se dobija od taloga kafe imaju dobar uticaj na pacijente u ranoj fazi bolesti, piše britanski San.

– CACKDs iz taloga kafe imaju potencijal da budu transformativni u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rješava problem bolesti već samo pomaže u ublažavanju simptoma. Naš cilj je da pronađemo lijek tako što ćemo se baviti atomskim i molekularnim osnovama koje pokreću uslove koji dovode do simptoma i pojave bolesti – objasnio je on.

Prema statističkim podacima veliki broj ljudi živi sa demencijom. Samo u Britaniji ima oko 944.000 oboljelih i prema prognozama stručnjaka broj oboljelih će premašiti milion do kraja ove decenije.

Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije i prema većini istraživanja čini više od polovine ovih oboljenja. Uzrok nije poznat a nastaje nagomilavanjem proteina u mozgu. Za ovu tešku bolest ne postoji lijek, ali postoje medikamenti i mjere koji mogu da ublaže tegobe bolesnika.

Parkinsonova bolest jer neurodegenerativno oboljenje koje se razvija usljed ubrzane degeneracije i odumiranja nervnih ćelija u više regiona mozga. Simptomi su na početku vrlo suprilni i obuhvataju usporene pokrete, osećaj ukočenosti ekstremiteta, i podrhtavanje (tremor). Kako bolest napreduje dolazi do sve težih posljedica, vidnog drhtanja ruku i problema sa kretanjem.

Ni za ovu bolest ne postoji lijek, ali promjene u ishrani, vježbanjem i lijekovima može da se uspori napredovanje bolesti.

Studija koja je objavljena u Environmental Research pokazuje da kofeinske kiseline koje su vrste antioksidanasa kojih ima u kafi mogle biti od pomoći u liječenju. Profesor Maheš Narajan sa Univerziteta Teksas ističe da bi ovo jedinjenje koje je jedinstveno moglo da pomogne u dobijanju jeftinih medikamenata za obje teške bolesti. CACQDs se dobijaju kuvanjem uzoraka kafe na 200 stepeni Celzijusa tokom četiri sata, što mijenja strukturu kofeinske kiseline. Istraživači su otkrili da ova supstanca pomaže u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koji su povezani sa različitim stanjima, uključujući Parkinsonovu bolest. Takođe, sprječava nakupljanje amiloidnih proteina koji uzrokuju Alchajmerovu bolest, bez značajnih neželjenih efekata – pojasnili su istraživači.

Author: urednik