Macina trava: Na glasu kao lijek za neplodnost, ublažava boli tokom menstruacije i bolnih ovulacija

Macina trava, marulja, očajnica, tetrljen ili gorska metvica biljka je koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Službeno se naziva Marrubium vulgare te je najviše rasprostranjena u srednjoj i sjevernoj Europi.

No, ovu biljku se lako može zamijeniti za valerijanu (poznatu kao i odoljen) koju mnogi također nazivaju macinom travom. Ipak, riječ je o dvije različite biljke koje se razlikuju ponajviše izgledom. Marulja je zeljasta biljka iz porodice metvice s bijelim cvjetovima bez peteljki dok valerijana cvjeta bijelim ili ružičastim cvjetovima i pripada porodici kozokrvnica ili bazgovki.

Marulja kao lijek
Marulja ima mnoge blagodati za organizam. Najčešće se koristi za liječenje upalnih stanja i ublažavanje upalnih simptoma koji se javljaju u bilo kojem dijelu tijela. Osim toga, koristi se i protiv infekcija gornjih dišnih puteva jer pomaže izlučivati sluz kod produktivnog kašlja, hripavca i bronhitisa.

Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje čaja od marulje prije jela kod ljudi s dijabetesom tipa 2 može smanjiti razinu šećera u krvi, poboljšati apetit i smanjiti probavne smetnje.

Macina trava je na glasu i kao lijek za neplodnost u žena, posebice ako se miješa s vrkutom. No, iako žene često posežu za njom kako bi lakše začele, još uvijek nema relevantnih znanstvenih dokaza da ova biljka zaista pomaže u postizanju trudnoće. Ipak, koristi se za ublažavanje boli tijekom menstruacije, kao i kod bolnih ovulacija.

Marulja ili macina trava može se koristiti i kod još nekih tegoba:

· problema s disanjem

· kod gubitka apetita

· za ublažavanje plinova i nadutosti

· za liječenje zatvora

· za čišćenje jetre i žući

· za povećanje proizvodnje urina

· liječenje kožnih upala i bolesti

· protiv hemoroida

· jačanje imuniteta

Nuspojave konzumacije marulje
Iako je marulja sigurna za većinu ljudi, kod nekih može izazvati određene nuspojave. Ako se konzumira u većim količinama, može izazvati hipertenziju, odnosno povišen krvni tlak i povraćanje. Također, trudnice i dojilje bi se prije uzimanja marulje trebale konzultirati s liječnikom jer marulja može imati uterotonično djelovanje, odnosno potaknuti spontani pobačaj, a ne bi se smjela piti ni tijekom menstruacije.

Pripravci od macine trave u većim količinama mogu izazvati dermatitis pa prije nanošenja na kožu obavezno pročitajte deklaraciju i konzultirajte se s ljekarnikom ili dermatologom, prenosi N1,

Čaj od marulje
Marulja ima gorak okus, no on je zanemariv s obzirom na blagodati koje pruža našem organizmu. Sušenu marulju možete kupiti kod travara ili u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane i biljnim ljekarnama.

Ako se pak odlučite sami je ubrati, to možete učiniti od sredine srpnja pa do kraja rujna kad traje berba. Biljka se ubire u cvatu bez korijena, a suši se u hladu. Pronaći je možete na livadama, kamenjarima, seoskim putevima ili napuštenim zemljištima, prenosi N1.Za čaj od marulje treba vam 1 jušna žlica suhe biljke koju prelijete s 2 dcl vruće vode. Čaj pokrijte i pustite neka stoji pet do deset minuta. Potom ga procijedite i zasladite po želji. Preporučena dnevna doza je do tri šalice, sve više od toga može izazvati navedene nuspojave!

Author: urednik