Ovo su najveće ZABLUDE kod holesterola! Evo koja namirnica je SPAS!

Na ova pitanja je u jutarnjem programu na TV Prva odgovorila stručnjak za ishranu, dr Svetlana Stanišić, piše Stil.kurir.rs

“Kod holesterola ima dosta zabluda”, kaže dr Stanišić.

“U fitnes populaciji je veoma popularno izbjegavati žumance, pa prave omlet od bjelanaca koji ima jako malo kalorija. Međutim, u žumancetu se nalaze veoma korisne materije. Meso, jaja, mleko i mliječni proizvodi su biološki jako vredne namirnice. Možemo živjeti bez njih, ali su veoma korisne. Postoje druge strategije koje se primjenjuju pre nego što dođemo do toga da izbacimo meso”, kaže doktorka i navodi četiri strategije koje bi trebalo da primijenimo kako bismo držali holesterol pod kontrolom, piše Stil.kurir.rs

“Prva je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, na primjer, jedemo ovsenu kašu. Ali ne onu gotovu, već kupimo ovsene pahuljice, razmutimo u mlijeku i prokuhamo. Ovas ima betaglukan koji je odličan za sprečavanje recikliranja holesterola u tijelu i smanjenje njegovog preuzimanja.”

Sledeće vrste namirnica čiji unos treba da povećamo u borbi sa holesterolom su mahunarke, sjemenke, lešnici, orasi i bademi.

“To je druga strategija. Lješnici, orasi i bademi su izvori fitosterola koji je biljna vrsta holesterola. On se takmiči sa holesterolom u crijevima oko preuzimanja. To je druga stvar koju treba da povećamo.

“Treća strategija je izbjegavanje margarina. To je ono kad ljekari kažu da izbacite slatkiše. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Tu su kremovi, raznorazne napolitanke i slično, na njima piše hidrogenizovana palmina mast ili hidrogenozovano biljno ulje. To je sve margarin. On jako podiže holesterol, bez obzira što ga reklamiraju kao namirnicu koja ga ne sadrži. Otprilike šest puta više podiže nivo holesterola nego puter. Zato su domaći kolači bolji, jer se prave sa puterom.”

“Četvrta strategija je da uvedemo namirnice koje su jako dobre za holesterol, na primjer, bijeli luk – koji Srbi jako vole, maslinovo ulje, plava riba… Mogu da se uzimaju i suplement”, kaže doktorka i upozorava da ne treba pretjerivati sa suplementima fitosterola jer oni mogu da imaju štetno dejstvo ako se uzimaju u velikoj mjeri.Isto, postoje suplementi bijelog luka na kojima piše da ne izazivaju zadah. Ako suplement ne izaziva zadah, on nije djelotvoran. Nemojte bacati pare”, napominje dr Stanišić.

Author: urednik