BLAGOTVOREN JE ZA ŽELUDAC: Lijek je za anemiju, bolesti želuca, bronhitis, astmu i otežano disanje…

Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka porijeklom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu. Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak.

LJEKOVITO DJELOVANJE TIMIJANA:
Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih lijekova. U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink. Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za djecu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam. Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.

Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šalicu vruće vode.
Timijan djeluje kao:

– antireumatik

– antiseptik

– antikoagulans

– baktericid

– afrodizijak

– tonik

– stimulant

– relaksant

– antiparazitik

– prirodni konzervans i insekticid

VANJSKA PRIMJENA:
Kao vanjsko sredstvo možete ga koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za liječenje uganuća, modrica, reume te zubobolje. Znanstvenici tvrde da je tinktura timijana vrlo djelotvorna za liječenje akni. Pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija, a pritom ne izaziva neugodno peckanje i žarenje. Može se primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane stavite mješavinu meda i timijana da bi spriječili infekciju. Kupelji s timijanom preporučuju se za rahitičnu djecu, kod slabih živaca, reume, oteklina i iščašenja.

ETERIČNA ULJA TIMIJANA:
Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po kemijskom sastavu i djelovanju. Svima im je zajednička velika ljekovitost. Kemotip timol (vrsta ulja u kojem prevladava timol) ima moćno antiseptično djelovanje. Odstranjuje viruse i bakterije. Kapsule s timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i dišnih infekcija. Zbog jakog djelovanja može iritirati kožu i sluznicu pa se koristi razrijeđeno. Kemotip linalol ima jako antimikrobno i antigljivično djelovanje. Koristi se kod dišnih i urinarnih infekcija te problema s aknama. Puno je blaži od timola. Kemotip geraniol učinkovit je protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum te plijesni Aspergillus. Koristi se u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kao pomoć tijekom porođaja. Kemotip tujenol-4 rabi se protiv klamidije, reumatskih oboljenja i opće slabosti organizma. Kemotip p-cimen ima moćno analgetičko i protuupalno djelovanje pa je odlično sredstvo za reumatoidni artritis i bolove u mišićima.

PRIRODNI REPELLENT OD TIMIJANA:
Od timijana možete pripremiti vlastito sredstvo za tjeranje insekata:

RECEPT:
Sastojci:

– 60ml vode

– 60ml maslinovog ili ricinusovog ulja

– 10 kapi tinkture eukaliptusa

– 15 kapi tinkture timijana

PRIPREMA:
Miješajte vodu i ulje dok ne postane kremasto. Zatim dodajte biljne tinkture. Repellent čuvajte na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.

PRIMJENA:
Koristite ga kao zaštitu od insekata u prirodi.

PRIMJENA U KUHINJI:
Timijan se idealno slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se i u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuhanje. Međutim, nemojte pretjerati – timijan ima jak miris i gorko-ljutkasti okus.SADNJA I UZGOJ:
Za uzgoj timijana kod kuće izaberite lagano, vapnenasto i kamenito tlo, jer ne podnosi vlagu. Posadite ga na sunčanom i zaštićenom od vjetra mjestu. Berite ga ljeti i ostavite nekoliko stabljika za sjeme.

Author: urednik