DOKTORICA UPOZORILA KOJE OSOBE NE SMIJU JESTI BANANE: MOGU BITI OPASNE, POSEBNO AKO IMATE OVU BOLEST

Banane su jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa, budući da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, liječenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.

Međutim, prema riječima poznate ruske doktorice Tatjane Razumovske, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crijevnih bolesti u akutnoj fazi.

Osobama sa gastritisom se savjetuje da jedu banane kako bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi bolje izbjeći ovo voće, pogotovo kada su u pitanju zelene nezrele banane, jer one imaju visok sadržaj natrijuma i zato mogu da djeluju kao diuretik.

Zrele banane djeluju laksativno, zato je to voće najvjerovatnije štetno tokom poremećaja crijeva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost – objasnila je doktorica Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada, a ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Doktorica je upozorila i da banane kod osoba koje imaju gastritis nikako ne smiju da se kombinuju sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svježim sirom, mlijekom ili jabukom.Ona također navodi i da se, ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi znatno povećava, što može da bude štetno za srce. prenosi hayat

Author: urednik