OVA BILJKA ČISTI JETRU I ŽELUDAC, A UKLANJA I LOŠE RASPOLOŽENJE: Narodni travar upozorava – ljeti je pažljivo koristite!

Kantarion je biljka koja ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, ali u ljetnjim danima treba veoma pažljivo da se koristi. Kantarion je veoma moćna i ljekovita biljka, koju svaka kuća treba da ima u biljnoj apoteci. Ipak, treba je veoma pažljivo koristiti tokom ljeta, ističe narodni travar Momčilo Anotnijević u emisiji na RTS-u. Prema njegovim riječima, primijećeno je da hipericin, ljekovita supstanca koja kantarionovom ulju daje divnu crvenu boju, povećava osjetljivost kože na sunčeve zrake. Ta pojava je prvo primijećena kod krava koje su se napasle kantariona, pa preživale na suncu. Na njihovoj koži primijećene su opekotine.

“To je jedina greška koja se može napraviti kada je u pitanju kantarionovo ulje. To je nešto što svaka kuća treba da ima u svojoj biljnoj apoteci”, rekao je Momčilo Antonijević i naglasio da kantarion nije biljka koju treba piti u ljetnjim mjesecima. Ukoliko je pijete, upozorava on, nikako se ne izlažite suncu.

Kantarion, u obliku ulja ili čaja, koristi se za čir u želucu i dvanaestopalačnom crijevu i gastritis, jer obnavlja sluzokužu želuca. Jako dobro djeluje na organe za varenje, prije svega na jetru. Ima i značajno antivirusno djelovanje zahvaljujući hipericinu.

“A najpoznatije je njegovo djelovanje na naše raspoloženje. On sadrži inhibitore monoaminske oksidaze, klasične inhibitore koji se koriste protiv depresije. Kantarion je najbolji biljni antidepresiv. Trebalo bi ga koristiti minimum dvije nedelje, dvije do tri šolje na dan, da bi koncentracija tih aktivnih komponenti koje djeluju dostigla kritični nivo. Dakle, morate da budete uporni i ne smete da se izlažete suncu. Ukoliko već koristite neku terapiju protiv depresije, ne bi trebalo da koristite kantarion”, naglašava Momčilo Antonijević. Osim toga, ukoliko se koriste kontraceptivne pilule ili lijekovi protiv visokog pritiska, pošto kantarion stupa u interakciju sa njima, mogu da ne djeluju, napominje narodni travar.

(MONDO/RTS)

Author: urednik