ŠAKA PUNA ZDRAVLJA: Evo zašto su orasi jedna od najzdravijih namirnica

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi sugerišu da mogu igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi sugerišu da mogu igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja  

Orasi su odlična grickalica tokom cijele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Uz to što su odlični za međuobrok, ali i za naše zdravlje. Naime, orasi imaju puno nutritivnih prednosti i nalaze se na popisu 30 najzdravijih namirnica koje bi trebalo jesti svaki dan, kao i na popisu najboljih namirnica za srce, kako prenosi Real Simple.

Imunološka podrška

Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine, vlakna i magnezijum, koji su važni za podršku cjelokupnog zdravlja. Orasi su takođe dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Zdrave masti

Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže gotovo potpuno zdrave, polinezasićene masti. Zapravo, orasi su jedini orašasti plod s visokom količinom ALA, što je povezano s blagodatima za zdravlje srca, zdravlje mozga i borbu sa upalama.

Antioksidanti

Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola. To su biljni antioksidanti koji mogu igrati korisnu ulogu u održavanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje i upale, prenosi “Večernji list”.

Zdravlje crijeva

Istraživanja pokazuju da orasi mogu biti dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje crijeva i pospješuju rast korisnih bakterija.

Kognitivno zdravlje

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi sugerišu da uključivanje oraha u ishranu može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja tokom procesa starenja. Na primjer, prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition, orasi mogu pomoći u poboljšanju uspješnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Upravljanje težinom

Određena hrana korisna je za pružanje osjećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu biti jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je s manjim debljanjem i manjim rizikom od gojaznosti. Dnevno se preporučuje oko 40 grama oraha, što odgovara manjoj šaci. Ako ih jedete svaki dan, nakon nekog vremena biće dovoljne i manje količine. Po pravilu, orašasti plodovi nisu previše kalorični, ali mogu postati kalorijske bombe u kolačima, odnosno u paketu sa šećerom.

Author: urednik