ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji

Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani

Bundeva ima oko 90 odsto vode, a sadrži i niz dragocjenih sastojaka poput bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, nijacina, folne kiseline, minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), oligo i mikro elemenata, pektina i celuloze. Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja, a naročito je blagotvorna u sljedećim slučajevima:

 

1. Dobra za pluća

Bundeva je odlična za disajne puteve. Istraživanje sprovedeno u Kini je pokazalo da osobe koje redovno jedu bundevu imaju 27 odsto manje šansi za razvoj bolesti pluća, a sve to zahvaljujući velikoj količini beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Brojna istraživanja su pokazala da upravo hrana bogata beta karotenom može da smanji rizik od srčanih bolesti.

tikva-bundeva

2. Dijetalna

Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za sve one koji žene da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako svarljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama bundeve nalazi se samo tridesetak kalorija. Ako se bundeva redovno koristi, može da spriječi prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti i stvaranje katarakte.

3. Diuretik i laksativ

Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka. Bundeva reguliše varenje hrane, djeluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora. Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, upale bubrega i bešike.

4. Popravlja raspoloženje

Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta amino-kiseline L-triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam i izaziva dobro raspoloženje i osjećaj sreće.

Author: urednik