POSADITE KROMPIR OVAKO I IMAT ĆETE NAJVEĆI UROD IKAD: Bit će ga u izobilju, nećete znati šta ćete s njim

Proizvodnja i uzgajanje sopstvenog krompira nikada nije bilo lakša. Možete napraviti sopstvenu baštu u vašem dvorištu koristeći samo nekoliko stvari.

Krompir  je najjednostavniji proizvod koje možete sami uzgojiti jer ne zahtijeva puno pažnje.
Da biste započeli ovaj projekat potrebno vam je sljedeće:
– Ograda od žice koje su visoke 4 metra i široko 8 metara
– Slama
– Kompost ili zemlja
– Krompir
Prvo, postavite stubove za ogradu u kvadratnom obliku. Uvjerite se da su odvojene 18 cm jedna od druge.  Ovo je temelj za vaš krompira.

krompir1

Zatim uzmite žicu i omotajte je oko stubova i dobro pričvrstite. Dodajte slamu u centar ograde. Kada od slame formirate strukturu u obliku gnijezda u sredinu dodajte kompost ili zemlju da biste stvorili okruženje u kome se krompir može rasti.  Uzmite dva kilograma  krompira (oko 8 srednjih krompira) i isijecite ih. Ako možete, potrudite se da krompir bude proklijao jer to funkcioniše kao sjeme. Stavite krompir  u zemlju i uvjerite se da su zeleni pupoljci okrenuti prema slami. Onda pokrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i položite još jedan red krompira. Uradite to dok nestane krompira.  Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stupnjeva toplije što pospješuje rast krompira.

krompir6

U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata.  Berba je još jedostavnija. Sedmicu nakon što procvate, mladi krompiri spremni su za vađenje. Ne morate čupati cijelu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovno nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti.  Na ovaj način imat će krompira u izobilju i bit ćete zadovoljni plodovima.

https://novi.ba

Author: urednik