RPSKI TRAVAR OBJASNIO KAKO SE PRAVILNO KORISTI KOPRIVA: Čaj od lista protiv anemije, korijen rješava 2 česta problema!

Travar i novinar Momčilo Antonijević ispričao je detalje o njenoj pripremi, blagotvornim dejstvima i boljkama kod kojih pomaže.Primjena koprive je izuzetno raznovrsna, što je ilustrovao primerima kako je lično koristi.

“Kuhao sam čorbu, farbao vunu, jaja za Uskrs, pravio čaj od sjemena, lista i korena. Kopriva je pored konoplje jedna od najraznovrsnije upotrebljavanih biljaka kod nas, u proljeće niče mlada kopriva i idealna je za kuvanje baš sada”, rekao je on gostujući na RTS-u.

Može da se koristi kao spanać ili zelje, ali ne sadrži slobodnu oksalnu kiselinu, koja smeta ljudima koji imaju kamen u bubregu.

“Kopriva je za njih potpuno bezbjedna, kada je redovno kosite može biti mlada cijele godine i imati mjesta u vašoj kuhinji. Ukusna je biljka, kuvao sam dve ili tri vrste čorbe, ona je veoma ljekovita.

Može se dati i sasvim maloj djeci, jednu upotrebu imaju sjeme i list, a drugu koren”, rekao je on.

Korijen sadrži fitosterole, ko ima problem sa prostatom, odličan je za njega. Kada se skuha jak čaj, njime se ispira kosa za jačanje, ali i protiv opadanja i peruti. Čaj od korijena se prelije hladnom vodom, pa pusti da provri, ostavi da odstoji pola sata, dakle način pripreme je duži nego kod lista.

“List zbog hlorofila preporučuje se za anemiju. Čaj od listova koprive, jedna puna supena kašika se prelije šoljom vrele vode, procijedi poslije 15-20 minuta i pije dva do tri puta dnevno”, rekao je on.

Ako mi želimo da uberemo koprivu, pa se bojimo da će nas ožariti, Antonijević kaže da nema razloga za brigu.

“Ništa, ako vas ožari, malo pecka ili se zacrveni ali je zapravo korisno! Stari Rimljani su se žarili koprivom protiv bolova, reumatizma ili problema sa zglobovima. Naš narod na Đorđevdan ožari djecu na vratu, vjerovalo se da se tako ‘otjera’ bolest.

U bodljama na stablu i listovima je mravlja kiselina koja žari, ali poslije toga bol umine”, rekao je on. Sjeme koprive se mnogo upotrebljava protiv noćnog mokrenja kod djece, 40 grama se pomeša sa ražanim brašnom i od toga se zamijesi tijesto sa kvascem i medom.

Podijelite tijesto na pet kolačića, ispečete ih i date po jedan kolačić djetetu pred spavanje, sa čajem od kantariona, dva sata pred spavanje. To se ponavlja mjesec dana i narodni travari kažu da je veoma uspješan recept.

Od sjemena se pravi i sredstvo protiv anemije, 100 grama sjemena se samelje i pomiješa sa pet kašika taana, odnosno tahinija, paste od susama. Pa još pet kašika sirovog kakao praha, i doda se kilogram meda.

Ova mješavina drži se na hladnom mjestu i uzimaju se dvije do tri kašike dnevno.

Author: urednik