U tijesto za uštipke dodajte 1 sastojak: Neće pokupiti ni kap ulja i biće posebno vazdušaste

Prženo tijesto, kao što su uštipci ili mekike, čest su izbor domaćica za jutarnji ili večernji obrok. Ipak, ono s čim se često suočavaju i što ne znaju kako jednostavno da reše jeste višak masti ili ulja koje upiju ova peciva.

Međutim, postoje dva jednostavna trika koja će vam pomoći da vaše prženo tijesto ne upije ni kap masti ili ulja.

 

Prašak za pecivo ili soda bikarbona

Jedan od načina za pripremanje idealnih uštipaka i mekika je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje ćete prosijati zajedno sa brašnom. Na taj način testo neće upijati višak masnoće kod prženja u dubokom ulju.

Da uštipci i mekike ne bi bili masni, ulje u kome ćete ih pržiti trebalo bi da bude dobro zagrijano. Kada je ulje dovoljno zagrijano, ono u trenutku zatvara tijesto i ne dozvoljava mu da upije višak masnoće.

Rakija

Provjeren način da tijesto koje pržite ne upije mnogo ulja ili masti jeste da dok mijesite tijesto u njega dodate čašicu rakije. Kada umutite brašno, jaja, mleko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu rakije.

Uštipci neće pokupiti ni kap masnoće. Ovo je stari trik koje su još naše bake koristile, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osetiti, a poslužiće da testo ne bude previše masno. Ukoliko ipak želite da dodate aromu testu, a u isto vrijeme iskoristite trik sa alkoholom, možete dodati istu meru ruma, piše Krstarica.

Author: urednik