3 SKRIVENA ZNAKA KOJA KAŽU DA JETRA NE RADI KAKO TREBA: Obratite pažnju na ove znakove, DOKTOR UPOZORAVA

Ruski dokotr Aleksandar Ogulov govori o promjenama koje ukazuju na probleme sa jetrom.

Znaci patologije jetre

Osoba osjeća probleme sa viličnim zglobom. Mišići viličnog zgloba predstavljaju jetru. Kao rezultat toga osoba počinje da govori bez otvaranja usta.
Patologiju jetre prati suha, osjetljiva koža (ispucali prsti). Zašto se ovo dešava? Žuč (proizvedena u jetri) mora imati određenu koncentraciju. Ako se ovo drugo smanji, onda se konzumirane masti slabo apsorbuju, javlja se nedostatak vitamina rastvorljivih u mastima, što se odražava na kožu.
Crvenilo, iritacija, pa čak i čir mogu se pojaviti na licu u zoni „trećeg oka“ (ovo je već promjena jetre blizu ciroze).

Ostali znaci problema sa jetrom

Nokat ima blijedi izgled
Kosa je lomljiva
Hrkanje
Škripanje zubima
Crveni mladeži ili ven na tijelu
Poremećaj stolice – dijereja
Razdražljivost, nezadovoljstvo.

Šta je još važno da znate, a vezano je za jetru?

Bolesti sa očnom membranom ukazuju na zagušenje u jetri.

Stanje jetre igra ulogu u nastanku senilne demencije (oštećenje pamćenja). Jetra je usko povezana sa mozgom. Ako postoji nedostatak bakra, mozak pati. Koncentracija žuči određuje stanje creva. Pri niskim koncentracijama može doći do nadimanja. Bakterije ne žive u kiseloj sredini, a flora počinje da dominira, što nije korisno, ne proizvodi vitaminske grupe, enzime, koenzime.

Otrovi – toksini preopterećuju jetru.

Bijes je loš za jetru. Kada smo ljuti, jetra prestaje da čisti krv.

Jetra proizvodi enzime koji ne samo da poboljšavaju varenje, bore se protiv parazita, aktiviraju enzime pankreasa, stvaraju okruženje u crevima, već su i komponente koje aktiviraju elemente za podmazivanje u zglobovima. Stoga, kada čučnu (i deca takođe), zglobovi mogu da krckaju ako jetra nije u redu, piše Econet.ru

Author: urednik