ORUŽJE PROTIV NAJTEŽIH BOLESTI: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti!

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C .Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Prednosti zove su višestruke, a mnogi je koriste kao svoje oružje protiv teških bolesti. U nastavku donosimo neke od prednosti njenog korištenja, kao i upute kako najlakse pripremiti savršen i prirodan lijek od ove biljke.

-Losion za osjetljivu kožu
Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvjeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

-Sok od zove

 

Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.

A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima.

Što se tiče ‘light’ varijanti soka s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema soka od zove:

Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce.

Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

 

Crna zova, lijek protiv raka

Jedan čovjek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobjedi rak. Crna zova raste oko riječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice.

Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da im se jednom pobijeđen rak nije više vraćao.

eKapija | Crna zova tražena na tržištu - Zbog svojih lekovitih svojstava  sve popularnija

-Med od zove

Teglu napunite cvjetovima zove, pa ih zalijte domaćim medom. Malo promešajte, zatvorite teglu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tri do sedam dana. Potom procjedite med (ne kroz gazu već kroz cediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim ukusom zove koji možete da dodajete u čaj, da napravite sok s limunom od toga…

Domaći med od zove: Prirodni lek, ukus neponovljiv, lako se pravi! (RECEPT)

Med od zove može da vam stoji dugo, dok ga ne potrošite.

Napomena: Ono što vam ostane u cjediljki stavite u pola litra vode (ili više, u zavisnosti od količine), tako da se zaostali med na cvetovima otopi, pa ponovo procjedite. Dobićete osvježavajuć napitak u koji možete da dodate samo malo soka od limuna.

Author: urednik