Muškatle će vam rasti i cvjetati kao nikada prije: Uz ivicu saksije sipajte samo 1 kap ovog sastojka

Muškatle će bogato cvjetati sve do kasne jeseni

Gotovo da nema kuće koja na svom balkonu ili terasi nema muškatle. Toliku popularnost duguju lakom održavanju i jeftinoj cijeni, a prije svega raskošnoj ljepoti cvijeta muškatle.

Saksije sa muškatlama najljepši su ukras svake bašte ili balkona, tokom ljeta, a da li ste znali da mogu da cvjetaju do kasne jeseni?

Evo kako da vam to uspije.

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biti podložnija bolestima. Takođe, jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvetaju produžava vrijeme cvjetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti.

Takođe, muškatle je do jeseni dobro dva puta mjesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za podsticanje cvjetanja.

Obezbediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije. Pazite da ne preterate jer možete da oštetite korijen i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

Author: urednik