MLADI LUK OBAVEZNO KONZUMIRAJTE: Štiti od srčanih oboljenja, čuva zdravlje očiju, snižava krvni pritisak, jača imunitet…

Mladi luk jedan je od vjesnik proljeća. Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom podiže svako jelo, mladi luk je jako zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Budući da je siromašan kalorijama izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju. Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-skupine.

Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom.

Dobrobiti konzumacije mladoga luka:

Štiti od srčanih oboljenja:

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprječava oštećenja stanica izazvanih djelovanjem slobodnih radikala kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka horonarne srčane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska te općenito pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.

Smanjuje rizik od raka i tumora:

Sumporni spojevi uveliko su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv bolesti debelog crijeva. Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja. Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja stanica što nastaju djelovanjem slobodnih radikala.

Pomaže kod prehlade i gripe:

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja dišnog sustava, poput prehlade, viroze ili gripe. Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imunitet, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.

Smanjuje rizik od dijabetesa:

Zahvaljujući sumporu, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi. Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih stanica u tijelu. Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetesa.

Čuva zdravlje očiju:

Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju. Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo.

Potiče probavu i ublažava probavne tegobe:

Budući da obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu. Osim što potiče apetit, on također djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sustava.

Treba jesti i pera:

Nemojte bacati zeleni dio mladoga luka ili pera jer su ona izuzetno zdrava! Osim što imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak te pomažu kod upale grla.

Pogledajte video prilog:

https://youtu.be/sKNjfaieyo4

Izvor: slobodna-bosna.ba

Author: urednik