OVAJ NAPITAK JE NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJEN: Naši STARI su ga pili SVAKI DAN, zato su ŽIVJELI DUŽE

Kvasac je odličan izvor vitamina B i prvenstveno zahvaljujući njima dugujemo ljekovita svojstva ovog proizvoda. U kvascu ćete, između ostalog, naći:

Vitamin B5 (pantenol) – njegov nedostatak često dovodi do intenzivnog gubitka kose, umora i depresije.

Vitamin B12 – nedostatak ovog jedinjenja često izaziva hronični umor, nervozu i anemiju

Folna kiselina (vitamin B9) – „čuva“ pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga, doprinosi stvaranju serotonina i norepinefrina, pa se kao posljedica smiruje, popravlja raspoloženje i daje energiju.

Vitamin B7 (biotin) – zahvaljujući njemu, kosa je otporna, jaka i manje je vjerovatno da će sijediti. Biotin vam omogućava da izliječite kožne bolesti kao što su akne ili seboreja , jača nokte, takođe ima ogroman uticaj na pravilno funkcionisanje nervnog sistema, osigurava dobrobit.

U kvascu postoje i druga jedinjenja koja su odgovorna za odlično stanje kože, kose i noktiju, uključujući cink i selen.

Piće od kvasca – recept

Napitak od kvasca je odličan tretman ne samo za kosu, kožu i stanje naših nerava. Napitak od kvasca će pomoći tijelu da ukloni toksine i druge zagađivače. Trebalo bi da ga piju i ljudi koji žele da izgube težinu. Postoji nekoliko razloga. Prije svega, kvasac ne deblja – 100 g je samo 85 kalorija, osim toga, piće od kvasca koje se konzumira na prazan stomak efikasno će smanjiti apetit. Kako ga pripremiti?

U šerpu stavite supenu kašiku kvasca, dodajte kašičicu meda (ili šećera) – za ukus i dvije kašike ključale (obavezno) vode – zahvaljujući njemu kvasac neće fermentirati u crijevima. Miješajte dok se svi sastojci ne rastvore i dobro sjedinite. Dodajte čašu mlijeka i pustite da proključa. Pustite da se piće ohladi.

Tečnost je najbolje piti ujutru, prije doručka. Koristite tretman tri puta nedjeljno oko dva mjeseca.

Author: urednik