NIKAD NEMOJTE BACATI POKOŠENU TRAVU, samo uradite ovo! Bolje od 100 gnojiva

NIKAD NEMOJTE BACATI POKOŠENU TRAVU, samo uradite ovo! Bolje od 100 gnojiva

POGLEDAJTE NA VIDEU ISPOD:

BONUS:

PRIRODNA SREDSTVA ZA PRSKANJE povrća, voća i raznog cveća-ZASTITITE SVOJ BILJKE NA PRIRODAN NACIN

Zašto potrošiti puno novaca na komercijalne organske pesticide kada možete napraviti vlastite pesticide kod kuće na jednostavan i jeftin način.

Bićete ugodno iznenađeni kada saznate koliko stvari u kući možete iskoristiti za izradu vlastitog organskog pesticida. Sledi samo nekolicina ideja.

Tečno đubrivo od koprive

Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija.Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da peni. Za to vreme ga treba svakodnevno promešati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu delimično pokriti.

Kada pena prestane da izbija, đubrivo treba procediti i razrediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zalivati okolinu biljaka. Leti, u vreme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zaliva jednom nedeljno.

Nasečenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-bašti pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno deluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju seme, inače bi se tečnim đubrivom ili svežim biljkama između povrća zasejale mlade koprive.

Tečno đubrivo od listova gaveza

Gavez sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i mangan, pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično đubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se peni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i belančevine).

Upotrebljava se samo razređeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmešati. Ovim đubrivom povrće može leti da se đubri jednom nedeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odseku najviše pet puta godišnje. Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobićete ako izmešate jednake delove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte. Nasečeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.

Sredstvo za prskanje od kopriva

Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svežih, nasečenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema svežih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrebi rasprskivač ili prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi posle nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju.

Sredstvo za prskanje od pelena

Koristi se protiv lisnih vašiju, rđi na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke. 300 grama svežih listova i cve tova pelena (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procediti! Nerazređenom tečnošću poprskati biljke.Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbegavaju.

Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)

Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plesn, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke). 1 kg sveže preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 časova. Sutradan preslicu izvadimo i u manjem delu vode u kome se namakala skuvamo, tako da polako vri 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrediti sa 5 litara vode, procediti i upotrebiti. Sredstvom od preslice (rastavića) biljke treba prskati kada je vreme lepo i sunčano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje ne da zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.

Sredstvo za prskanje o cveta vratiča

Deluje protiv štetočina na baštenskim jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptirka (moljca), rđe na biljkama i plesni.
500 grama svežih listova, stabljike i cvetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Može se skuvati kao preslica i rastavić). Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razređuje. Zimi se njime prskaju biljke, a leti samo zemlja oko njih. Posle cvetanja biljaka i u jesen prska se čajem razređenim sa još dva dela vode. Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.

Sredstvo za prskanje od listova paradajza

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a deluje i protiv leptira i gusenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procediti i prskati.

Čaj od cveta odoljena

Deluje kao odlično đubrivo za povrće sa plodovima, jagode i cvetne biljke. Istovremeno je veoma efikasno sredstvo protiv štetnih insekata i biljnih plesni jer jača biljke. Odoljen sa stabljikama i listovima odličan je dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.

Sredstvo za prskanje od listova rabarbare

Deluje protiv moljca koji napada praziluk i nagriza mu listove. 1 kg svežih listova rabarbare prelili sa 6 litara vrele vode i ostaviti 24 časa. Procediti i tom tečnošću zaliti biljke praziluka.

Sredstvo za prskanje od crnog i belog luka

Koristi se kada se pojave grinje i plesni, naprimer, na paradajzu, kao i u slučaju da lišće krompira postane smeđe. Od kuvanih ljuski crnog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Kalijumov sapun

Kalijumov sapun (meki sapun) koristi se za suzbijanje lisnih vaši, štitastih moljaca i dr. insekata koji napadaju nadzemne organe biljaka. Kod njegove primene važno je koristiti velike količine vode kako bi se biljke dobro okupale. Osim što suzbija insekte, koristi se i za ispiranje biljaka od medne rose i čađavice.

Insekticid kiselo drvo

1 kg svežeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode i češće mešajući, držati 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Oceđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomešaju i tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.

Prašak kojim se zaprašuje voće u vreme cvetanja

Po 10 kg fino samlevene osušene kore s korena kiselog drveta, fino samlevenog osušenog lišća paradajza i dijatomida i sve se dobro pomeša. Da bi odstranio razne insekte, u raznim krajevima sveta narod stavlja sveže lišće kiselog drveta u, postelju, njime se trlja, a isto to činiti i sa stokom.

Author: urednik