OVAKO SE NEKADA PRAVILO SLATKO OD JAGODA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: DANAS JE ZABORAVLJENO, A SVE BAKE SU GA SPREMALE

Starinski recept koji će vas vratiti u djetinjstvo kada ga prvi put probate.
U desertu možete uživati ​​kao specijalitet ili kao fil za torte ili palačinke. Dodaje prekrasnu aromu jelima i dobro se uklapa u drugu hranu.

Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusni, pomalo zaboravljeni desert. Svaki recept sadrži dva osnovna sastojka, jagode i šećer. Njihov omjer je 1:1, ali količinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu.

Dakle, ako ne želite da bude preslatko, možete smanjiti količinu šećera. Prilikom pripreme ovog deserta možete dodati začine za aromatičniji ukus. Mnogi ljudi stavljaju nekoliko kriški limuna.

Za ovaj recept trebat će vam malo slobodnog vremena i dobra volja. Priprema nije zahtjevna. Važno je naglasiti da se u ovom receptu ne koristi voda, već samo sok koje ispuštaju jagode. Naše bake i prabake su koristile ovaj recept. Od navedenih sastojaka dobit ćete nešto više od kilograma slatkiša.

POTREBNI SASTOJCI:
Kilogrami jagoda
kilograma šećera
3 kriške limuna

KAKO SE SPREMA?

Operite jagode i osušite ih kuhinjskom krpom. U veću tepsiju stavite malo šećera, poredajte jagode u red i pospite šećerom. Nastavite sa nanošenjem sloja jagode, zatim sloja šećera. Na kraju dodajte 3 kriške limuna. Zatim pokrijte tepsiju kuhinjskom krpom i stavite u frižider preko noći da jagode puste sok.

Sljedećeg dana promiješajte sadržaj lonca i prokuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Skinite penu koja se stvori tokom kuvanja. Kuvajte 40 minuta, ali ne mešajte smesu već protresite šerpu. Kada se postigne željena debljina, bombon je spreman.

Ostavite da se ohladi, a zatim sipajte u prethodno očišćene tegle. Teglu dobro zatvorite i vratite poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da se stvori vakuum, a zatim stavite na hladno mesto.

Author: urednik