STRŠLJENOVI SE KRVNIČKI PLAŠE SAMO 1 STVARI: Prava je KLOPKA za njih, OD TOGA NE MOGU POBJEĆI NI ZA 3 ŽIVOTA

Insekti dolaze sa početkom proljeća i nestaju kad krene hladno vrijeme. Postoje oni koji su opasni i oni koji nisu. Stršljenovi su jedni od tih opasnijih i evo šta morate da znate o njima.

Ukoliko vas ubode morate biti spremni.

Ljetnji period je vrijeme kada su ove vrste insekata najaktivnije i najbrojnije. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom ljeta namnože, i stvaraju nove zajednice. Mjesta na kojima se formiraju nove zajednice, nazivamo gnijezda.

Mogu biti smještena u prirodnim šupljinama na drvetu ili stijenama, ali probleme najviše stvaraju gnijezda smještena u objektima gdje borave ljudi. Bilo koje skriveno mjesto u domaćinstvu, može biti pogodno za zajednoicu stršljenova, dok je kod osa skoro svako mjesto koje ne kisne.

Borba sa ovako opasnim neprijateljem treba da bude dobro isplanirana, i oprema za borbu je obavezna, inače, nastradalih če biti i na obje linije fronta. Najbolje je gnijezdo u potpunosti ukloniti, čime zajednica ne može da se obnovi. To je moguče izvesti jedino sa dobrom opremon, višestruko jačom od klasične pčelarske (ubod stršljena je do 5mm). Takodjer je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti komprimovanim sprejom, koji je namijenjen samo za ove vrste insekata. Ovako namijenjen sprej ima dozator na rasprskivaču, koji usmjerava mlaz tečnosti, koji je pod pritiskom, i takav mlaz može dosegnuti i tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da se oprska mjesto gdje se nalazi gnijezdo.

Takođe korišćenje koncentrata insekticida (osatoks-koncentrat) koji rastvorimo sa vodom prema uputstvu proizvodjača i zatim prskalicom sa produžetkom za prskanje, i time je omogućeno bezbijedno rastojanje.

Zamke za hvatanje stršljena su vrlo djelotvorne. Plastične flaše sa otvorima na sredini u koje uspijemo malo piva ili voćnog soka, su prava klopka, koja dnevno nahvata dosta ovih insekata. Takođe lepljive trake ili lijepak za miša na kartonu, se mogu postaviti u blizini legla a kao mamac koristimo komadić ribe ili mesa. Ovako ne privlačimo korisne pčele, ali zato miris užeglog mesa je neodoljiv za stršljena. Kada se jedan uhvati, ubrzo se nakupi dosta njih.

novi.ba

Author: urednik