ŠAKA MASLINA VAS MOŽE SAČUVATI OD OVOGA: Nakon što saznate sve prednosti maslina, svaki dan ćete ih jesti

Masline su plodovi drveta masline (Olea europaea). Pripadaju porodici koštunjavog voća, a obiluju vitaminima i antioksidantima. Zdrave masnoće koje sadrže masline ekstrahuju se u maslinovo ulje, jednu od osnova mediteranskog načina ishrane.

Zašto su masline gorke

Masline su izvorno veoma gorkog ukusa, i zbog toga se uglavnom ne konzumiraju u svežem stanju. Proces fermentacije služi da se eliminišu gorka jedinjenja, kakvo je prvenstveno oleuropein. Njegova koncentracija je najviša u plodovima nezrelih maslina.

Na mediteranskim prostorima, 90 odsto maslina se koristi u industrijske namene, za proizvodnju maslinovog ulja.

Koja hranljiva svojstva imaju masline

U 100 gr maslina nalazi se od 115–145 kalorija, ili približno oko 59 kalorija u desetak plodova. Najveći dio sastava je voda (80 odsto), a tu su i proteini (0,8 gr), zasićene i mononezasićene masnoće (7,89 gr). Masline sadrže od 11-15 odsto masnoća, od kojih je 74 oleinska kiselina, najvažniji sastojak maslinovog ulja.

Oleinska kiselina je odgovorna i za visok stepen zdravstvene iskoristljivosti maslina, jer su istraživanja pokazala da smanjuje zapaljenske procese, kao i rizik od srčanih bolesti i osteoporoze. Postoje indicije o doprinosu u borbi protiv malignih bolesti, ali je potrebno više studija na ljudima.

Treba naglasiti i da su masline relativno „tanak“ izvor vlakana, jer se u 10 maslina nalazi tek oko 1,5 grama.

Vitamini i minerali koje sadrže masline

Masline su odličan izvor više minerala i vitamina, a neki im se dodaju u toku procesa prerade. Sadrže vitamin E u značajnim količinama, gvožđe, bakar, kalcijum i natrijum.

Najviše gvožđa imaju crne masline. Bakar je sastojak važan u prevenciji i lečenju srčanih bolesti. Kalcijum spada u najzastupljeniji minerale našeg tela i ključan za fukciju kostiju, nerava i mišića.

Oleuropein je antioksidant koga ima najviše u maslinama. Tokom zrenja, razlaže se u hidroksitirosol, koji takođe ima jaka antioksidativna svojstva. Oleanolna kiselina sprečava oštećenja jetre, pomaže regulaciji nivoa masnoća u krvi i smanjenju zapaljenskih procesa. Kvercetin smanjuje krvni pritisak i dobar je za kardiovaskularno zdravlje.

Istraživanja kažu da antioksidanti utiču na smanjenje rizika od hroničnih bolesti, među kojima su bolesti srca tako što smanjuju zapaljenske procese i smanjuju razvoj štetnih mikroorganizama. Najvažnija masna kiselina u maslinama, oleinska, u direktnoj je vezi sa jačanjem srca i smanjenem krvnog pritiska. Pomaže u regulaciji nivoa holesterola i takođe smanjuje oksidativni stres.

Osteoporoza je posledica smanjenje koštane mase i gustine, a to pojačava rizik od preloma. Stopa obolevanja od osteoporoze je, kažu istraživanja, niža u mediteranskim zemljama nego u ostatku Evrope.

Uticaj visokog sadržaja antioksidanata i oleinske kiseline ispitivan je u slučaju ćelija raka u plućima, debelom crijevu i želucu na životinjama. Rezultati su ohrabrujući, ali je potrebno više studija na ljudima, prenosi Espreso

Author: urednik