Šta se dešava u našem tijelu ako svaki dan jedemo LUK: Dobro razmislite

Ljekovita svojstva luka su poznata od davnina, kada se koristio za liječenje bolesti poput glavobolje, srčanih bolesti, itd. Određene vrste imaju jedinstvene prednosti, iako je svo povrće važno za zdravlje. Luk sadrži različite vitamine, minerale i moćna biljna jedinjenja za koja se pokazalo da na mnogo načina poboljšavaju zdravlje. Ljekovita svojstva luka su poznata od davnina, kada se koristio za lečenje bolesti poput glavobolje, srčanih bolesti, itd.Crni luk ima veoma malo kalorija, jedan srednje veličine ima samo 44 kalorije, ali značajnu dozu vitamina, minerala i vlakana.

Bogat je vitaminom C, koji je zadužen za očuvanje imuniteta, proizvodnju kolagena, obnavljanje tkiva i apsorpciju gvožđa. Vitamin C takođe djeluje kao moćni antioksidant u vašem telu, štiteći ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Osim toga, bogat je vitaminom B i odličan je izvor kalijuma.
Tri zdravstvena benefita koje vam može doneti često konzumiranje crnog luka:
1.Poboljšava zdravlje srca
Konzumiranje luka može dobar uticaj na kardiovaskularni sistem. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.

2.Bogat je antioksidansima
Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu da se poprave i zaštite oštećene ćelije u telu.Jedan je od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i običan crni luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjivanju upala i sprječavanju slobodnih radikala, što dovodi do stražnog imunog sistema i boljeg opšteg zdravlja.
3.Pomaže u kontroli šećera u krvi
Konzumacija crnog luka može da pomogne kontroli šećera u krvi, što je posebno značajno za osobe sa dijabetesom i preddijabetesom. Preporučuje se se svim obolelima od dijabetesa, jer su naučnici potvrdili da luk sadrži mangan i hrom, elemente koje održavaju pravilno lučenje i funkciju insulina. Crveni luk pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi jer sadrži veliku količinu sumpora i flavonoida.Pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 preporučuje se 100 g crvenog luka dnevno.

Author: urednik