Uticaj ljutih paprika na naše zdravlje

Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.

U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. (Tekst se nastavlja ispod)

Poboljšavaju probavu:

Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrane” naš imunitet:

Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. (Tekst se nastavlja ispod)

Podstiče mršavljenje:

Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. (Tekst se nastavlja ispod)

Spriječavaju čir na želudcu:

Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih spriječavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

Author: urednik