Simptomi tihog srčanog udara

Kada čujemo za riječi “infarkt miokarda”, povezujemo ih sa oštrim i nepodnošljivim bolom u lijevoj strani grudnog koša, hladnim znojem i otežanim disanjem. Ali postoji sorta koja se naziva “tihi” srčani udar. Osoba ga “preleži” na nogama, ne obraćajući pažnju na pogoršanje zdravlja. Kakve su posljedice?

Kad čujemo “srčani udar” ta rečenica nas asocira na teško stanje. Međutim, bolest se možda neće manifestovati u obliku specifičnih simptoma, koje možda mogu da dovedu do određenih komplikacija i smrti. Srčani udar je prekid snabdevanja srca krvlju zbog arterijske tromboze.

Tipični simptomi: intenzivan bol iza grudne kosti, bol u lijevoj ruci, ramenu, levoj strani vrata, između lopatica. Napade pogoršava osjećaj straha. Bol može trajati od 15 minuta do nekoliko sati.

“Tihi infarkt” miokarda, simptomi:

Takozvani „tihi“ tip infarkta miokarda postaje sve češći, a pacijentima se dijagnostikuje bolest nekoliko mjeseci nakon napada.

Lažni simptomi: Ljudi često griješe misleći da su bol u grudima, hladan znoj, vrtoglavica i otežano disanje specifični znaci infarkta miokarda. Srčani udar se može manifestovati tako nejasno da se pacijentu uopšte ne žuri da ode kod ljekara.

Na primjer, simptomi se lako mogu zamijeniti sa digestivnom disfunkcijom.

Fizički umor se može shvatiti kao uzrok nedostatka sna. A blagi bol u grlu ili predelu grudnog koša pripisuje se žgaravici ili lošem varenju.

Statistike pokazuju da su predstavnici jačeg pola doživjeli „tihi srčani udar“ 5 puta češće od žena.

Prevencija “tihog srčanog udara” podrazumjeva zdrav način života i razumno vježbanje. Važno je biti svestan da zavisnosti (pušenje, alkohol i masna hrana) dovode do srčanog udara. Pored toga, povišen krvni pritisak, povišen holesterol i dijabetes povećavaju rizik od srčanog udara. Dobro pazite na svoje zdravlje. Ne biste trebali zanemariti gore opisane simptome, što može ukazivati na to da osoba razvija „tihi“ srčani udar. Napokon, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti širom svijeta.

Author: urednik