Simptomi upale pluća

Jedna od najkritičnijih komplikacija kovida jeste upala pluća, koja je već odnijela ogroman broj života u svetu od početka izbijanja pandemije. Ovo oboljenje prate simptomi koji se lako prepoznaju i veoma je važno obratiti se ljekaru na vrijeme, kako bismo zaštitili i sebe i druge

Pneumonija ili upala pluća, jedna od najopasnijih komplikacija virusa korona, akutno je i (najčešće) infektivno zapaljenje plućnog parenhima, koje zahvata i alveolne prostore i intersticijum, odnosno podrazumeva upalu tkiva u jednom ili oba plućna krila. U najvećem broju slučajeva izaziva je virusna ili bakterijska infekcija, ali izazivači mogu biti i drugi mikroorganizmi, neki lijekovi ili autoimuna oboljenja.

Može da se javi kod ljudi različitih starosniha doba, a posebno su rizične grupe osobe s hroničnim bolestima i oštećenjima imunog sistema.

Simptomi upale pluća

Prvi pokazatelji bolesti mogu da se jave vrlo brzo ― za 24 do 48 časova ― ili postepeno tokom nekoliko dana. Oni variraju od toliko blagih da se jedva primijećuju do tako teških da je neophodna hitna hospitalizacija, a kako će organizam odgovoriti na pneumoniju zavisi od vrste mikroorganizma, godina i sveukupnog zdravstvenog stanja, kao i od samog liječenja.

Simptomi ovog oboljenja mogu da budu:

kašalj, najprije suhi, potom praćen zelenkastim ili žutim ispljuvkom

povišena temperatura, groznica i drhtavica

znojenje

kratak dah

otežano disanje

ubrzano i plitko disanje

oštar i probadajući bol u grudima koji se pogoršava pri dubokom disanju ili kašlju

gubitak apetita, manjak energije, osjećaj zamora

mučnina i povraćanje, naročito kod male djece

Rjeđi, ali mogući simptomi su i:

iskašljavanje krvi

glavobolja

šuštanje u plućima

bolovi u mišićima i zglobovima

osjećaj zbunjenosti, naročito kod starijih pacijenata

Pored toga, od početka izbijanja pandemije virusa korona, veliki broj pacijenata žalio se na bol u leđima, koji se, takođe, smatra jednim od mogućih simptoma da postoji infekcija u plućima.

Ukoliko primijetite ove simptome, obavezno se javite ljekaru radi pregleda i propisivanja adekvatne terapije, kao i upućivanja na analize iz krvi, rendgen pluća i sl, a ako sumnjate na virus korona, učinite to u kovid ambulanti, gdje ćete se testirati na kovid. U međuvremenu, obavezno je mirovanje i antipiretička terapija u slučaju visoke temperature.

Author: urednik